Italiaans voetbal?

Voor het eerst in twintig jaar drong geen enkele Italiaanse voetbalclub door tot de kwartfinales van een Europees bekertoernooi. Wat is de oorzaak van de slechte prestaties?

Faas Wilkes, oud-international en oud-speler Inter Milaan en Torino: ,,Er is geen club die honderd jaar lang uitstekend presteert, de voetbalwereld wordt gekenmerkt door golfbewegingen. Het verbaast me niet dat de Italiaanse verenigingen dit jaar zo slecht presteren in Europa. AS Roma is koploper in de Serie A, maar speelt erg matig. Iedere keer als ik een Italiaans team zie spelen, herken ik tactische dingetjes die me sterk doen denken aan catenaccio. Gelukkig zegt geld niet alles, want het kapitaalkrachtige Lazio Roma is ook uitgeschakeld. Van andere ploegen kan ik wel genieten. Zo is het Spaanse Deportivo La Coruña een genot om naar te kijken: aanvallend, spectaculair voetbal, daar houd ik van.''

Leonard van Utrecht, speler van Cambuur Leeuwarden en oud-speler Padova: ,,Ik ben meer verbaasd over het grote aantal Spaanse clubs in de Europa Cup dan over de uitschakeling van alle Italiaanse ploegen. Veel Italiaanse verenigingen voeren een warrig beleid: in een razend tempo worden spelers ge- en verkocht. In mijn eerste seizoen bij Padova in de Serie A verdwenen de voorzitter, de trainer en dertien andere spelers. Prompt degradeerde de club driemaal achter elkaar. De laatste jaren spelen Italiaanse ploegen wat offensiever. Ik hoop niet dat ze door de tegenvallende resultaten in Europa weer vervallen in het catenaccio.''

Rodger Linse, voetbalmakelaar: ,,Pas volgend jaar kan beoordeeld worden of er sprake is van een tijdelijke crisis of een structureel probleem. Het is opvallend om te zien hoe matig de Italiaanse ploegen dit jaar hebben gevoetbald in Europa. De oorzaak? Het zou kunnen dat veel teams zich hebben versterkt met vedetten die niet meer alles geven om te winnen. Kijk naar een

Crespo, Batistuta of Lopez: die jongens hebben al zóveel prijzen binnengehaald dat ze in belangrijke wedstrijden misschien een klein stukje motivatie missen.''

Martijn Meerdink, speler van De Graafschap die in de belangstelling staat van Udinese: ,,Een dezer dagen vertrek ik naar Udine om de stad te bekijken. Komend seizoen hoop ik voor Udinese te spelen. Ik ben niet onder de indruk van de meeste Italiaanse ploegen: ik zie veel eigen bv'tjes op het veld lopen, de ene speler heeft weinig over voor de ander. Kijk naar AC Milan: dat speelt puur countervoetbal en hanteert vaak de lange bal. Ik vermoed dat er alles aan gedaan wordt om de schande van dit jaar uit te wissen.''

Jan Peters, oud-international en oud-speler Genoa en Atalanta Bergamo: ,,Ik heb sterk de indruk dat Italiaanse clubs kopen om het kopen: te veel sterren, geen hecht collectief. Ook wordt er vaak gekocht om de concurrentie zwakker te maken. Traditioneel spelen Italiaanse clubs om niet te verliezen, de nul is heilig. Dat was in mijn tijd ook al zo. Als AC Milan en Lazio Roma niet zoveel van die volgevreten vedetten bezaten, hadden beide teams probleemloos de kwartfinale gehaald. Met 22 sterren kom je nooit tot een hecht elftal.''

David Endt, teammanager Ajax en auteur van boeken over Italiaans voetbal: ,,Het is lastig om aan te geven of de slechte prestaties van de Italiaanse ploegen in de Europa Cup van structurele aard zijn. Tijdens het EK van afgelopen jaar stond de nationale ploeg namelijk wél in de finale. Italië is nu in diepe rouw gedompeld, want het resultaat is heilig. En dit jaar waren de resultaten slecht. De vele buitenlanders in de Serie A dragen niet bij aan goed voetbal. In Italië zijn veel voetballiefhebbers voorstander van meer Italianen in de eigen competitie.''

    • Marcel Abrahams