Ik kan een huis kopen

Wie een huis wil kopen heeft met twee soorten vragen te maken. Ten eerste de financiële. Hoeveel heb ik aan eigen geld, wat kan ik lenen, hoe is de huizenmarkt, is het huis ook beleggingsobject? De antwoorden op deze vragen hangen grotendeels van het moment af.

Anders is het met de vraag: hoe kom ik aan een geschikt huis? Hierop bestaat een klassiek antwoord: door goed te zoeken en door met overleg te werk te gaan. Het is natuurlijk mogelijk om uw wensen aan een makelaar kenbaar te maken, die voor u zoekt. Hij kent als eerste de huizen die nieuw op de markt komen. Maar die aanpak heeft drie nadelen: de makelaar heeft een eigen agenda, hij begrijpt toch niet precies wat u wilt en hij kost geld (courtage).

U kunt in de beoogde wijk, stad of streek wat rondtoeren, maar dat is geen goede methode. Ook is het aanvragen van makelaarsblaadjes niet zo effectief. Drukwerk is langzaam, nieuwe huizen staan er niet in, oude zijn al verkocht. Voor huizen zoeken is er eigenlijk maar één medium: internet.

Kijk om te beginnen op de site van de NVM: www.nvm.nl. Deze grote site werkt razendsnel en geeft al een goed inzicht in de huizenprijzen. Een kleinere site is www.vbo.nl. Internetadressen van onafhankelijke makelaars vind je op de regiopagina: http://regio.pagina.nl of op de startpagina: www.startpagina.nl.

Iedereen is geneigd alleen naar huizen te kijken die tegen het besteedbare bedrag aanliggen. Maar kijk ook eens een klasse lager. Soms zijn er huizen bij die een flinke opknapbeurt vragen. Met die opknapbeurt erbij komt u uit op uw besteedbare bedrag. Wie grote verbouwingen gaat ondernemen, moet zeker lid worden van de vereniging Eigen Huis (www.eigenhuis.nl). Dat kost haast niets en de vereniging geeft betrouwbare adviezen. Een bouwkundig onderzoek door Eigen Huis kost wel geld, maar dat haal je er altijd uit door de vele tips.

Heeft u een woning gevonden die u wel aanstaat, kijk dan eerst op de kaart. Ligt het tegenover een snelweg, naast een benzinestation, in een achterbuurt? Om dat laatste uit te zoeken is er een handige site op www.vtwonen.nl. Hierop kan men de buurt `verkennen': de sociaal-economische gegevens staan erin per postcode. Op de vtwonen-site staat ook een uitstekende checklist voor technische zaken.

Staat het huis u nog steeds aan, bekijk het dan eens een keer van buiten. Valt het niet tegen, verken de buurt dan grondig. Zijn er winkels in de buurt, openbaar vervoer, scholen? Maak daarna pas een afspraak om het te bezichtigen. Het gaat daarbij om een eerste indruk. Laat de verkopende makelaar weten dat u de dag daarop telefonisch uw bevindingen zult laten weten. Doe dat dan ook: zeg hem dat u van de koop afziet, dat u belangstelling hebt maar nog verder zoekt, of doe een beginnend bod (maar daarover straks). Bezichtig flink wat huizen. Dat kost niets. Heb geen medelijden met de steeds weer opdravende makelaars. Het is hun werk.

Wie een huis zoekt op grote afstand van zijn huidige woonplaats doet er misschien goed aan om tijdelijk een huis in de nieuwe regio te huren. Als die er nauwelijks zijn, biedt een recreatiewoning mogelijk een geschikt tijdelijk onderkomen. De overtollige inboedel kan uw verhuizer voor u opslaan. Wie op de fiets zijn aanstaande woonbuurt kan verkennen, komt veel meer te weten dan met haastige bezoekjes met de auto.

Tenslotte breekt het bieden aan. De regels hangen een beetje van de markt af. Is er een overschot of een tekort aan huizen? Gemiddeld wisselen woningen zo'n zeven procent onder de vraagprijs van eigenaar. Doe een startbod dat daar onder ligt. De verkopend makelaar zal u duidelijk maken of dit een onacceptabel bod is of een redelijk startpunt. Laat u tijdens het bieden niet van de wijs brengen door mededelingen dat er `andere geïnteresseerde partijen' zijn. Trek uw eigen plan. Bent u het tenslotte over de prijs eens, besef dan dat ook een mondelinge overeenkomst rechtskracht heeft. In het `voorlopig koopcontract' kunt u ontbindende voorwaarden laten aanbrengen. Vaak betreffen die de financiering.

De koper heeft het recht een notaris aan te wijzen. Onderzoek de tarieven, het kan weer een procentje schelen. Na de koop (het `transport') kunnen er onenigheden rijzen over verzwegen gebreken: doorgerotte draagbalken of gescheurde muren die weggepleisterd zijn. Bij het afdwingen van schadeloosstelling kunt u het beste advies vragen aan Eigen Huis.

    • Rob Biersma