Hof van Eden herleeft in gigantisch kassencomplex

Vandaag opent het Eden Project, 's werelds grootste kassencomplex. Een ruim achthonderd meter lang snoer van aaneengeschakelde transparante halve bollen slingert zich langs de wand van de voormalige leemput van Bodelva, in de Zuid-Engelse provincie Cornwall. Binnen bevindt zich een `Hof van Eden' waar 12.000 soorten planten en bomen afkomstig uit de hele wereld onderdak vinden.

De koepels bestaan uit een stalen constructie van vele honderden aaneengeklonken vijf- en zeshoeken. Daartussen zitten met lucht gevulde kussens van een speciaal drielagig folie dat lichtgewicht is, voldoende UV-straling doorlaat voor de planten en goed isoleert. Het kassencomplex is zo gebouwd dat het optimaal gebruik maakt van het invallende zonlicht. Het regenwater dat van de koepels druipt, wordt opgevangen en aangewend voor de bevloeiing in de kas.

De grootste koepel, met een hoogte van 55 meter en een lengte van 240 meter, is zo groot dat de Londense Tower er met gemak in zou passen. Hierin bevindt zich een collectie van planten uit het tropische regenwoud, met ruimte genoeg voor forse woudreuzen. Andere koepels bevatten planten uit subtropische zones. Buiten is een tuin aangelegd met planten uit gematigder klimaat.

Het doel van het Eden Project is vooral educatief. Bezoekers moeten ervan doordrongen raken dat het behoud van biodiversiteit van planten niet alleen belangrijk is voor het milieu maar ook voor het dagelijks leven van de mens. `Zonder planten geen leven', luidt de boodschap.

Het Eden Project, dat 80 miljoen pond sterling (ruim 276 miljoen gulden) heeft gekost, verwacht jaarlijks 750.000 bezoekers. Met de opbrengst zal onder meer onderzoek worden gedaan naar het ecologische belang van planten. Hoewel het project vaak is geprezen om zijn milieubewustheid, plaatsen sommigen daar kanttekeningen bij, omdat het in de regio veel extra autoverkeer zal genereren.

websitewww.edenproject.com