Heel Griekenland wordt geteld

Circa 160.000 employés van de Statistische Dienst gaan morgen langs de huizen om alle Grieken en in Griekenland verblijvende vreemdelingen te tellen, iets wat eens in de tien jaar gebeurt. Thuisblijven is niet verplicht – zoals in Turkije – maar er wordt wel op aangedrongen dat één volwassen lid van het gezin zich beschikbaar houdt, of dat men een briefje op de deur plakt op welke tijd men wel thuis is.

Alle informatie is vertrouwelijk. Niettemin betekent de onderneming een hoofdbreken voor de talrijke buitenlandse werknemers die illegaal in het land verblijven. Het is dan ook aan twijfel onderhevig of de telling op dit gebied een correct beeld zal opleveren.

Gevreesd wordt ook dat vele stedelingen, zeker met het heersende zomerse weer, zich juist op deze dag zullen begeven naar het dorp waar ze vandaan komen en waar ze vaak nog een huis hebben staan. Achter de schermen vindt een `strijd tussen stad en dorp' plaats om de inwoners, want het resultaat van de telling speelt een rol bij de toewijzing van subsidies voor scholen en dergelijke. Zo biedt de eigenaar van de bootdienst op Kefallonia, zijn eiland toegewijd, passagiers dit weekeinde 60 procent korting aan. De Statistische Dienst waarschuwt dat de uitslag waardeloos wordt als velen hun eigenlijke woonplaats verlaten.

Een nieuw element bij deze volkstelling wordt een formulier dat aan alle volwassen inwoners wordt uitgereikt en dat over de post kan worden teruggestuurd. Daarop kunnen ze hun bereidheid uitspreken postuum organen af te staan. Tot nu toe liep Griekenland op dit terrein ver achter bij de rest van Europa. Reeds hebben vele hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de president, zich tot donor verklaard. De synode van de orthodoxe staatskerk heeft haar fiat aan deze actie verleend.

    • F.G. van Hasselt