FREUD

In W&O van 24 februari doet Harm Visser verslag van het proefschrift van dr. Eric Rassin. Psychoanalytici kunnen blij zijn met dit soort onderzoek. Rassin biedt immers op eenvoudige wijze opnieuw een empirische ondersteuning voor Freuds klinische bevinding dat traumatische gebeurtenissen in veel gevallen niet vergeten kunnen worden, maar een rol blijven spelen in iemands leven. Rassin maakt in zijn onderzoek ook duidelijk waarom vormen van cognitieve gedragstherapie en rationeel emotieve therapie, met het accent op `positief denken', lang niet altijd helpen. Het is jammer dat Rassin vervolgens, op aangeven van Visser, zo uitglijdt.

Freud en de psychoanalytici na hem hebben natuurlijk nooit beweerd dat je bent wat je denkt. Integendeel, je bent wat je doet. In een psychoanalytische behandeling probeer je iemand juist de innerlijke vrijheid terug te geven om alles, wat dan ook, te denken en te voelen, en zich te realiseren dat dat geen consequenties in de buitenwereld heeft. Toch Freud weer eens lezen?

    • A. Ladan Zeist