Exit kloonprof

``Mijn leven is te kleurrijk voor de universiteit, daarom vertrek ik'', verklaarde prof.dr. Panayiotis Zavos begin deze maand in Lexington Herald-Leader, een lokale krant in de Amerikaanse staat Kentucky. Zavos zag zich gedwongen de Universiteit van Kentucky (waar hij sinds begin jaren tachtig als expert op het gebied van mannelijke onvruchtbaarheid werkte) te verlaten vanwege het tumult dat is ontstaan over wilde plannen om mensen te gaan klonen.

`Panos', zoals Zavos door intimi wordt genoemd, sloot zich onlangs aan bij de omstreden Italiaanse voortplantingsarts Severino Antinori. Volgens de twee is klonen van mensen onvermijdelijk in het licht van de toegenomen kennis van de menselijke reproductie. ``Als het zorgvuldig en op verantwoordelijke manier gebeurt, is er een plaats voor klonen in deze wereld'', zei Zavos. En Antinori, die eerder opschudding veroorzaakte door oudere vrouwen – in een geval zelfs een 63-jarige – via een reageerbuisbevruchting zwanger te laten worden, voegde daaraan toe: ``Het leven is belangrijk. Vader worden, moeder worden is een menselijk recht.''

Intussen laten de kloonprofessoren zich dik betalen voor optredens voor de media. Journalisten die vorige week maandag hun persconferentie in Rome wilden bijwonen, moesten 2.000 dollar toegang betalen. Een `exclusief interview' kostte de Japanse televisie 25.000 dollar. Financieel is Zavos er door zijn ontslag niets bij in geschoten.

    • Sander Voormolen