Duitsers in het nauw in Macedonië

Duitsland brengt Leopardtanks uit Kosovo over naar de Macedonische stad Tetovo. Albanese extremisten namen daar gisteren een kazerne onder vuur waar duizend Duitse KFOR-militairen zijn gelegerd.

De Duitse minister van Defensie, Scharping, zei gisteren in Berlijn bij de bekendmaking van het besluit: ,,Wij laten ons door niemand bij de neus nemen, ook niet door Albanese terroristen.'' Alleen Macedonische troepen verdedigen de kazerne. Van de ongeveer duizend Duitsers, bevoorradingstroepen van de internationale vredesmacht in Kosovo, heeft ondertussen de helft het complex om veiligheidsredenen verlaten.

Of de Leopards ook buiten Tetovo tegen de Albanezen worden ingezet en of de Duitse stap is afgestemd met de NAVO, die KFOR leidt, zei Scharping niet. Algemeen inspecteur Harald Kujat van de Bundeswehr vliegt vandaag naar Macedonië om zich ter plaatse op de hoogte te stellen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer, voerde gisteren overleg in Skopje en bezocht 's avonds ook de kazerne bij Tetovo.

Macedonische militaire eenheden en Albanese rebellen van het UÇK vochten gisteren voor de derde achtereenvolgende dag rondom de stad Tetovo in het noordwesten van Macedonië, waar overwegend Albanezen wonen. De Albanezen, die eenderde van de bevolking uitmaken, zeggen te vechten voor gelijkberechtiging. Hun tegenstanders beweren dat zij aansluiting bij Kosovo willen. Gisteren explodeerden voor het eerst ook granaten in Tetovo zelf.

De regering van Macedonië heeft de NAVO om hulp gevraagd, maar secretaris-generaal Robertson onderstreepte gisteren dat de Westerse alliantie geen VN-mandaat heeft om in Macedonië op te treden. Hij zei wel dat de NAVO ,,met kracht'' optreden om te voorkomen dat ,,een kleine groep extremisten'' Macedonië destabiliseert. Volgens Robertson zijn de KFOR-troepen van de NAVO aan de grens van Kosovo met Macedonië al versterkt om de bevoorrading van de Albanese rebellen af te snijden.

In Tetovo, de tweede stad van Macedonië, wonen 200.000 mensen, van wie 80 procent Albanezen. Inmiddels zijn volgens de Macedonische politie enkele duizenden mensen – Albanezen en Macedoniërs – wegens het geweld de stad ontvlucht.