Dominostenen op het Damrak

Gaan nog meer dominostenen vallen? ASM Lithography, leverancier van geavanceerde machines voor de chipindustrie, beet gisteren door de zure appel heen. De eerste volwaardige winstwaarschuwing bij de grote fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs.

ASM Litho voelt dat de chipproducenten snoeien in hun opdrachten. Op hun beurt zien de producenten hun afnemers weer aarzelen. Zo verplaatsen de economische tegenslagen zich in rap tempo over continenten en door bedrijfstakken.

Nokia verlaagde bijvoorbeeld zijn prognose voor de afzet van mobiele telefoons. Bij de producenten is het niet anders. Ook de leveranciers van telecomnetwerken en aanverwante apparatuur, zoals Ericsson, melden tegenvallende orders.

Met zoveel niezers in de buurt wordt Philips vanzelf verkouden. Philips' zorgenkind, de afzet van mobiele telefoons, was in het laatste kwartaal van vorig jaar weer verliesgevend. En als toeleverancier van de producenten van de mobiele telefoons wordt Philips van twee kanten gebeten: Nokia en consorten bestellen minder, maar zij willen wel hun inkoopmarges op peil houden of zelfs verbeteren. Drie weken geleden heeft Philips discreet al verschillende analisten gebeld dat hun winsttaxaties wat aan de hoge kant waren.

Groeikrimp bij ASM Lithography is ook een test voor de Nederlandse netwerkeconomie, die bijvoorbeeld industrieel dienstverlener Aalberts kan raken, die vorig jaar nog een toeleverancier van de chipmachinefabrikant kocht.

En dan zijn er de telecombedrijven en de exploitanten van glasvezelnetwerken. Versatel heeft al een reorganisatie aangekondigd. KPN's beslissing, ook gisteren, om de met bombarie aangekondigde internetbank Money Planet (samen met ABN Amro) te schrappen onderstreept de terughoudendheid om te investeren in nieuwe plannen. Ook al was de internetbank een welkome koppeling aan KPN Mobile.

Als de telefoon- en datacommunicatiebedrijven bezuinigen is dat weer slecht nieuws voor hun klanten, variërend van consultants en applicatiebouwers, zoals CMG en Getronics die leveren, tot en met leveranciers als Landis, kabelfabrikanten als Draka en gravers als Heijmans.

Bestuursvoorzitters hebben geluk dat het jaar jong is en concrete winstprognoses schaars zijn. Dat geeft hen wat respijt. Wie te lang wacht om aan de zeurende onzekerheid een eind te maken, loopt het risico dat de markt zelf tegen domino's gaat duwen.

    • Menno Tamminga