Dode long met succes getransplanteerd

Zweedse transplantatiechirurgen hebben voor het eerst een long getransplanteerd van een overleden donor waarvan het hart al drie uur niet meer klopte. Tot nu toe zijn longtransplantaties alleen mogelijk vanuit hersendode donoren met kloppend hart. Een van de uitgenomen longen werd getransplanteerd naar een 54-jarige vrouw in het eindstadium van de longziekte COPD. Zij moest al sinds 1993 extra zuurstof gebruiken. Zij leeft nu vijf maanden met de donorlong en maakt het goed.

Wanneer longtransplantatie van hartdode donoren in alle Zweedse ziekenhuizen wordt ingevoerd, komen er waarschijnlijk genoeg donorlongen beschikbaar voor alle patiënten die een donorlong nodig hebben, schrijven de onderzoekers vandaag in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Net als in Nederland sterft in Zweden bijna de helft van de mensen aan hartziekten of beroertes, en met deze nieuwe techniek zijn zij potentiële donoren van longen.

De eerste donor was een 54-jarige man die na een hartstilstand tevergeefs werd gereanimeerd. Een uur na zijn dood maakten de chirurgen kleine openingen naast het borstbeen. Ze lieten via slangetjes een koude spoelvloeistof in de borstkas circuleren. De nabestaanden kregen de tijd om afscheid te nemen. Ruim drie uur na de dood verwijderden de chirurgen hart en longen uit het stoffelijk overschot. Het hart werd geprepareerd en daarna teruggeplaatst in het lichaam van de overledene.