De week

IS DE NIEUWE RECESSIEaangebroken? De omzetgroei daalt, maar de koers stijgt? Het Finse Nokia, waarop deze week na het echec van Ericsson alle beleggersogen waren gericht, gaf een omzetwaarschuwing af. Maar de winstverwachting blijft dezelfde, zei Nokia. De beurzen van Helsinki en Stockholm juichten. De Nieuwe Recessie? Wall Street kon even op adem komen, nadat het verlies van Ericsson de markten als door een aardbeving deed schudden en een vloedgolf van pessimisme veroorzaakte.

In Europa regende het deze week winstwaarschuwingen, alsof de bijna-recessie in de Verenigde Staten nu ook Europa heeft bereikt. Menig bedrijf gaf graag exclusief de Amerikaanse economie de schuld.

AZIË VREEST voor een tweede Azië-crisis. De export lijdt onder de bijna-recessie in de VS. En net als toen is er bezorgdheid over Japan, waar het herstel tot stilstand is gekomen en de banken nog verder aan kredietwaardigheid hebben ingeboet. De wereldeconomie zal in de tweede helft van dit jaar weer aantrekken, stelden de centrale bankiers van de tien belangrijkste industrielanden deze week vanuit Bazel de wereld gerust. De Nederlandsche Bank verlaagde voor Nederland zijn groeiverwachting: van 3,7 naar 2,7 procent over de eerste drie kwartalen. Voor het vierde kwartaal waagt DNB geen voorspelling te doen.

PRESIDENT BUSH probeert reizend door zijn land het Amerikaanse volk ervan te overtuigen dat zijn mega-belastingverlaging helpt tegen recessie. Hij zal elektriciteitsbedrijven niet dwingen de uitstoot van kooldioxide te verminderen (broeikaseffect!). Dat zou de kolengestookte centrales noodzaken op het relatief schone gas over te stappen, en dat kost geld, en de gasprijs is al hoog, waardoor de consument uiteindelijk twee keer voor het milieu zou moeten betalen. Dat ook een belastingverlaging daarbij kan helpen vertelde hij tot woede van de milieubeweging niet.

NEDERLANDSE institutionele beleggers met samen duizend miljard gulden aan vermogen zullen de komende jaren `duurzaam' beleggen, dat wil zeggen almaar meer geld in bedrijven beleggen die ethisch verantwoorde activiteiten ontplooien (letten op mensenrechten, op ecologie). De topman van Deutsche Telekom wordt door beleggers beschuldigd van onethisch gedrag. Zijn door malaise geteisterd concern verkocht onroerend goed onder de marktprijs om maar een koper te vinden. De Duitse justitie verdenkt de voormalige top van Mannesmann ervan steekpenningen te hebben ontvangen om de overname door het Britse telecomconcern Vodafone maar te laten slagen.

ER WAART EEN virus door Europa. De uitbraak van mond- en klauwzeer in Frankrijk deed Nederland besluiten het vervoer van alle evenhoevige dieren te verbieden. Te laat, zeiden veel fracties in de Tweede Kamer. Frans vee blijkt de afgelopen weken over heel Nederland te zijn verspreid. Sinds 8 maart geldt een Europees invoerverbod voor vee uit Frankrijk. De betrokken bedrijven worden `geruimd'.

In Engeland, waar het virus het eerst uitbrak en inmiddels 132.000 koeien, schapen en varkens zijn vernietigd, wordt het leger ingeschakeld. Prins Charles vreest voor meer zelfmoorden onder Britse boeren. Als in Nederland een geval van mond- en klauwzeer wordt ontdekt, ontstaat een `oorlogssituatie', zei de minister van Landbouw. Dan worden zeer strenge maatregelen getroffen om de ziekte te `isoleren'. Europese lidstaten, waaronder Nederland, overwegen het Europese vaccinatieverbod in te trekken. Maar ambtelijk Brussel wil niet wijken: ongevaccineerde dieren uit ziektevrije gebieden hebben een hoge marktwaarde.

Brussel is boos op de rest van de wereld, omdat die geen Europees vlees meer wil eten. McDonald's meldde dat het wegens de BSE-crisis geslonken vertrouwen in zijn hamburgers is hersteld, maar dat mond- en klauwzeer de winst per aandeel opnieuw zal verlagen. Het veevirus drijft in Duitsland de inflatie omhoog, terwijl de economie er verzwakt. Voorbode van die andere ziekte: stagflatie? In Nederland houdt de helft van de slachterijen zich niet aan de voorschriften ter voorkoming van de levensbedreigende BSE-ziekte.

DE BEURSMALAISE heeft de top van uitgever ReedElsevier bij haar optieregeling parten gespeeld. De bonus valt een half miljard gulden tegen. De Nieuwe Recessie is aangebroken.

    • Paul Friese