De bal

Rijk de Gooijer is terug als superieure slechterik. Zijn slechtheid blijkt uit details: de vunzige blik op de billen van een cheerleader, de verlekkerde manier waarop hij over asfalt en fabrieksschoorstenen praat. Dat maakt de jeugdfilm De Bal, uitgezonden in vier delen door de AVRO, het bekijken waard.

In De Bal, een coproductie van de AVRO en het Belgische Ketnet, is De Gooijer burgemeester van een Belgische industriestad. De film vertelt een sinds de jaren zeventig klassiek kinderverhaal: een groepje kinderen strijdt voor het behoud van een landje. Tegen het asfalt, tegen de bulldozers, tegen de grote mensen.

Hoofdpersoon Sophia (Martje Ceulemans) is een gepest, dromerig meisje. Zij lijdt onder de scheiding van haar ouders en idealiseert haar vader. En ze wil een hond, maar mag er geen. Dat is allemaal eerder vertoond, maar toch is De Bal vermakelijk om te volgen. Dankzij Rijk de Gooijer dus, maar ook door de magische bal die Sophia van een zigeuner (Julien Schoenaerts) te leen krijgt.

Deze bal heeft wel wat weg van traditionele wonderlijke personages uit kinderverhalen, zoals Karlsson van het dak en Maria Poppins. Er wordt niet verteld waar de bal vandaan komt, waarom hij een oogje in zijn ventiel heeft, waarom hij gromt en fluit als een dier. Wel dat je in de bal moet geloven, anders blijft het een lek en lelijk ding.

De bal is magisch, maar toch ook weer menselijk: hij is stikjaloers. Sophia's vriendje Romeo, waarmee ze op het punt staat te zoenen, valt hij aan. Sommige scènes zijn vanuit het oogpunt van de bal (door het ventiel dus) gefilmd. Mooi vervreemdend is het met de bal mee door de lucht te vliegen en hoog op te stuiteren.

Enige ergernis wekt daarentegen het sterk Vlaamse karakter van deze jeugdfilm. In het scenario, van Jean-Claude van Rijckeghem, spreken kinderen hun ouders wel erg onnederlands aan met `u' en `gij'. De scheldpartijen tussen de kinderen onderling zijn ongeloofwaardig: `Uwe moeder is een zatlap!'; `Gij zijt broekeschijters!' En in de klas hangt een portret, van de Belgische koning.

De bal,AVRO, vanaf zaterdag, Ned.1, 19.03-19.31u.

    • Judith Eiselin