`Wijkcentrale KPN open'

Toezichthouder Opta heeft telecombedrijf Versatel gisteren voor de tweede keer in korte tijd in het gelijk gesteld in een geschil met KPN. KPN moet soepel toegang verlenen tot zijn wijkcentrales, zodat Versatel klanten (van KPN) kan `overzetten' op zijn eigen netwerk.

Vrijwel alle concurrenten van KPN, waaronder Versatel, klagen dat KPN onvoldoende meewerkt bij het openstellen van de wijkcentrales en hoge tarieven rekent voor het gebruik ervan. Opta eist nu dat KPN inzicht geeft in de werkelijke kosten die de ex-monopolist moet maken voor derden. Volgens KPN zijn de tarieven marktconform.

Versatel, dat in de centrales eigen apparatuur moet neerzetten, krijgt ook het recht om door de centrales te lopen om te kijken hoeveel ruimte er binnen is. Versatel en andere concurrenten van KPN hadden geklaagd dat KPN hierover geen heldere informatie geeft.