Weer strijd in noordwesten Macedonië

In het Macedonische Tetovo zijn gisteren opnieuw gevechten uitgebroken tussen het leger en Albanese rebellen. Vandaag kwam het Macedonische parlement bijeen in spoedberaad om over de crisis te praten.

De Macedonische regering kondigde gisteren aan vergaande maatregelen te willen nemen. De regering denkt aan het uitroepen van de noodtoestand, algehele mobilisatie en het instellen van een avondklok. Tijdens het sluiten van deze krant was het overleg in het parlement nog bezig.

Gisteren beschoten Macedonische speciale troepen en Albanese rebellen elkaar voor de tweede dag op een heuvel, net buiten de stad Tetovo. In de nacht van woensdag op donderdag wisten de rebellen een oud fort op de heuvel te bezetten, maar gisteren sloegen Macedonische strijdkrachten hard terug. Het is onbekend hoeveel doden en gewonden zijn gevallen.

Bij gevechten op woensdag viel een dode en raakten twee burgers en elf politiemensen gewond. Ook zouden vijftien rebellen gewond zijn geraakt.

President Boris Trajkovski verklaarde gisteren een politieke oplossing te willen vinden voor het conflict, maar zei tegelijk geweld met geweld te zullen beantwoorden. ,,We zullen niet opgeven hen te bestrijden. We zullen hen politiek en militair isoleren'', aldus de president.

De Macedonische regering liet ook weten niet genoeg militair materieel te hebben om de crisis het hoofd te bieden. De NAVO, die het geweld van de Albanese extremisten heeft veroordeeld, bekijkt op welke manier het hulp kan bieden aan Macedonië.

De rebellen vechten voor meer rechten voor de Albanese minderheid in Macedonië, die een kwart van de bevolking uitmaakt. Ze veroverden drie weken geleden twee bergdorpen aan de grens met Kosovo, maar verplaatsten deze week hun strijd naar het westen, waar een groot deel van de Albanese minderheid leeft. De escalatie van het geweld heeft grote onrust veroorzaakt in en buiten Macedonië.

Veel Macedoniërs zijn, uit angst voor een nieuwe Balkan-oorlog, begonnen te hamsteren. Gisteren raakte de suiker uitverkocht en vormden zich rijen voor de benzinestations.

    • Yaël Vinckx