Verlies ASML trekt beursindex naar beneden

ASM Lithography zette vanochtend de toon aan het Damrak door voor beurs met een winstwaarschuwing te komen. De chipmachinefabrikant verwacht dat de vraag naar onderdelen voor de productie van computerchips over 2001 zal afnemen. De winstwaarschuwing deed de koers binnen het uur met 8,4 procent dalen naar een niveau van 24 euro. Alsof het niet dramatisch genoeg was bleef de waarde van het aandeel afnemen. Aan het eind van ochtend was de koers van het aandeel ASML met 11,3 procent gedaald tot 23,25 euro.

Andere technologie- en telecomaandelen opgenomen in de AEX gingen met ASML mee naar beneden. Philips, voor 6,7 procent aandeelhouder in ASML, ging mee in de uitverkoop en verloor 4,27 procent. Philips eindigde de ochtend op 33,19 euro. KPN Qwest stond aan het eind van de ochtend op een verlies van 10,2 procent bij een koers van 16,19 euro.

Bij al dat pessimisme komt de onzekerheid over de opening van de Nasdaq vanmiddag. Computerfabrikant Compaq bracht gisteravond nabeurs een winstwaarschuwing naar buiten en maakte bekend wegens tegenvallende verkopen 5.000 mensen te moeten ontslaan. Dat telecombedrijf Nokia gisteren daarentegen met goede winstvooruitzichten kwam, had nauwelijks effect op de financiële markten.

Bierbrouwer Heineken begon na opening meteen te klimmen. Gisteren steeg het aandeel al met 4,2 procent naar 59,60 euro. Het aandeel steeg met 1,76 procent naar 60,65 euro. Ook Ahold en Numico profiteerden gisteren van de toegenomen belangstelling voor defensieve aandelen

De grootste stijger onder de hoofdfondsen was TNT Post Groep. De staat heeft 35 miljoen aandelen TNT Post Groep verkocht en die kwamen op de markt. De koers klom met 6,62 procent naar 24 euro.

Aan de Midkap-index voor middelgrote fondsen boekte staalfabrikant Corus de grootste winst. De koers van Corus was aan het eind van de ochtend met 2,86 procent gestegen naar 1,08 euro.

De AEX-index was aan het eind van de ochtend met 1,45 procent gedaald naar 561,42 punten.

In Tokio komen de broodnodige financiële hervormingen langzaam van de grond. Het vertrouwen in de financiële sector herstelde zich gisteren enigszins door verwachtingen dat de leningen versneld worden afgeschreven. Verder ligt een renteverlaging door de Japanse centrale bank in het verschiet. De slotkoers van de Nikkei-index steeg met 0,7 procent naar 12.232,1 punten.

Ook in de VS wachten beleggers op een renteverlaging. Volgende week dinsdag vergadert de Federal Reserve hierover. Door het vooruitzicht van een mogelijke renteverlaging in de VS en Japan vonden de financiële markten een houvast en kon een rem worden gezet op de koersdalingen van de voorbije week. De Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 1.739,5 punten. De Dow Jones klom met 0,6 procent naar 10.031,3 punten.

Dalende koersen van technologie- en telecomfondsen zorgden vanochtend ook in Londen, Parijs en Frankfurt voor koersverliezen. De FTSE-index was aan het eind van de ochtend met 2,42 procent gedaald tot 5.593,6 punten, de CAC-40 in Parijs daalde met 0,69 procent naar 5.141,9 punten en de DAX in Frankfurt daalde met 1,47 procent naar 5.804,6 punten.