Verlies AC Milan komt Berlusconi heel slecht uit

De Italiaanse oppositieleider Silvio Berlusconi maakt een zware week door. Door de slechte resultaten van AC Milan, de club waarvan hij voorzitter is, is hij met 3 procent gedaald in opiniepeilingen. Bovendien haalt de staatsomroep oude verdenkingen op over banden met de maffia.

Dinsdagavond was hij briesend van woede over het 1-1 gelijkspel van Milan tegen Deportivo, waardoor de club uit de Champions League werd geknikkerd. De volgende ochtend werd trainer Zaccheroni, die ook nog politiek gezien van de verkeerde kant is, de laan uitgestuurd. Diezelfde avond kreeg de schrijver van een boek tegen Berlusconi ruim baan in een satirisch programma van de staatsomroep Rai. Gisteren liep de mediamagnaat met zijn handen voor zijn gezicht de camera's voorbij: hij wil niet meer op de staats-tv.

Het voetbalprobleem hoopt hij te hebben opgelost. Na maanden van uitspraken als `ik ben louter een honorair president' besloot Berlusconi dinsdagavond het heft in eigen hand te nemen. De boodschap aan de zes miljoen aanhangers van Milan is: ik ga me er weer persoonlijk mee bemoeien, dus komt het goed.

Wie de rechtse oppositieleider wil afhouden van de voorspelde overwinning op 13 mei, moet daarom tactische adviezen geven aan de tegenstanders van Milan. Toen het nog goed ging met de club, praatte Berlusconi vaak over voetbal als metafoor van het leven. Ik heb van Milan een wereldploeg gemaakt, was de boodschap, vertrouw mij ook Italië toe. Maar de afgelopen negentien wedstrijden heeft Berlusconi's miljardenploeg maar twee keer gewonnen. Op een van de spandoeken dinsdagavond in het San Siro-stadion stond: ,,Minder verkiezingsposters in de stad, meer goede spelers.'' De onvrede vertaalt zich in dalende politieke steun. De belangenverstrengeling van de mediamagnaat-politicus-ondernemer-clubleider keert zich nu een keer tegen hem.

Berlusconi is uitvoerig te zien op zijn eigen commerciële tv-zenders, maar hij vindt dat er te veel over hem wordt gesproken bij de Rai. Hij was woensdagavond het hoofdonderwerp in het programma Satyricon, waarin journalist Marco Travaglio te gast was, die in een boekje dat voornamelijk op justitiële documenten is gebaseerd, oude beschuldigingen tegen Berlusconi op een rij heeft gezet. Het geld waarmee hij zijn zakelijke imperium heeft opgebouwd, zou van onduidelijke herkomst zijn. Hij zou banden hebben gehad met maffiosi.

Er werd zelfs gesuggereerd dat Berlusconi betrokken zou zijn geweest bij de maffiamoorden in 1992 op rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino – dit wordt algemeen als ongeloofwaardig beschouwd.

Van verschillende kanten is een interventie gevraagd aan president Ciampi, die vorige week de politici opriep tot een beschaafd debat.