UEFA beslist woensdag over sanctie

Volgende week woensdag beslist de tuchtcommissie van de Europese voetbalfederatie UEFA over eventuele maatregelen naar aanleiding van de rellen tijdens de UEFA-Cupwedstrijd PSV-Kaiserslautern van gisteravond in Eindhoven.

PSV wacht vermoedelijk een forse straf na het wangedrag van tientallen supporters. Bij een 1-0 voorsprong voor de Duitse ploeg bestormden aanhangers van PSV het veld, toen het hek aan de zijkant van het stadion net was geopend om een eerder ontsnapte supporter af te voeren. Na een onderbreking van een kwartier werd de wedstrijd hervat.

PSV-voorzitter Van Raaij veroordeelde het gedrag van de supporters en kondigde harde maatregelen aan. Bovendien zal het bestuur onderzoeken hoe het mogelijk was dat de woedende fans het veld konden betreden. ,,Dat hek had niet open mogen staan'', zei Van Raaij. ,,Bovendien moet bij dergelijke incidenten strenger worden opgetreden. Toen de eerste supporter het veld opkwam, hebben we de ernst van de situatie onderschat. In het verleden kenden we immers zelden problemen de supporters. Daardoor is de zaak geëscaleerd. De stewards hadden sneller de hulp van de politie moeten inroepen. We zullen met hen overleg voeren om de veiligheid in het stadion te verbeteren.''

Een deel van de PSV-aanhang uitte zijn frustraties, toen aanvoerder Van Bommel door de arbiter Lopez Nieto na zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Kaiserslautern leidde op dat moment met 1-0 door een benutte strafschop van Basler, nadat PSV-aanvaller Bruggink eerder een penalty had gemist. Doelman Waterreus wist de eerste boze supporter, die over het hek was geklommen, nog tegen te houden. Vervolgens braken supporters door een kordon van stewards en renden ze door het geopende hek het veld op.

Terwijl de Spaanse scheidsrechter en de spelers van Kaiserslautern onmiddellijk naar de catacomben vluchtten, hielden PSV-trainer Gerets en keeper Waterreus de meute in bedwang. ,,Daar was geen moed voor nodig'', meende Gerets. ,,Ik heb zeven jaar bij PSV gespeeld en ik ben hier nu twee jaar trainer. Ik ken al die mensen, ik weet dat ze me niets zullen aandoen. Ik schrok me kapot, toen het hek openging. Ik vreesde dat de wedstrijd zou worden gestaakt als die mensen het veld op zouden komen, daarom heb ik ingegrepen. Ik ben ontgoocheld dat het zo uit de hand is gelopen. Ik kan als Belg maar moeilijk begrijpen dat bij Nederlandse fans de adrenaline door het lichaam giert als een Duitse ploeg op bezoek komt. Die supporters waren de draad kwijt, ze hebben fouten gemaakt.''

Doelman Waterreus zei ,,diep van binnen'' begrip te hebben voor de frustraties van de supporters. ,,Al keur ik hun gedrag af. Die mensen hebben het gevoel dat PSV door de UEFA een oor is aangenaaid, omdat Van Nistelrooij en Addo niet mochten meedoen tegen Kaiserslautern. Vervolgens zagen ze een scheidsrechter met een UEFA-badge op zijn shirt een strafschop geven aan de Duitsers, die in mijn ogen onterecht was. Toen sloegen de stoppen door.''

Eerder dit seizoen braken tijdens de wedstrijd tussen PSV en Anderlecht in de Champions League vechtpartijen uit in het PSV-stadion. Van Raaij: ,,Een schorsing zou wel een hele zware sanctie zijn. Het ligt voor de hand dat we een flinke boete krijgen van de UEFA en dat PSV enkele wedstrijden in Europees verband op neutraal terrein moet spelen.''

Kaiserslautern-coach Brehme riep de UEFA gisteravond op clementie te tonen met PSV. ,,Ik heb groot respect voor de wijze waarop Erik Gerets de supporters tot de orde heeft geroepen. Daarom ben ik ook met hem naar de scheidsrechter gegaan met het verzoek de wedstrijd te hervatten. Tot mijn spijt werden de PSV-supporters geprovoceerd door mijn aanvoerder Basler, die zijn doelpunt te uitbundig heeft gevierd. Ik heb hem gezegd dat ook zulk gedrag niet op een voetbalveld thuis hoort.''