Topmannen in vastgoed vieren feest in Cannes

De vastgoedbeurs in Cannes is vaste prik voor zichzelf respecterende managers in vastgoed. De branche laat zich even gaan op stand.

Wat de bouwvak is voor de jongens op de steiger, is de MIPIM voor de topmannen in de bouw en vastgoed. Bouwvakkers gaan in hun vakantie gezamenlijk naar de Spaanse badplaats Lloret de Mar, de hoge heren trekken en masse naar het vastgoedcongres MIPIM (marché international des professionels de l'immobilier) in het Franse Cannes. Zonder Hollandse blikjes bier welteverstaan. Maar mét champagne en visitekaartjes.

Wanneer de gate 's ochtends om tien voor zeven afgeladen is met beursgangers, weten de grondstewardessen even niet wat ze meemaken: zo'n volle vlucht zien ze zelden op dit tijdstip. Maar iedereen die iets betekent in de Nederlandse vastgoedbranche en geen eigen vliegtuig heeft, wil zoveel mogelijk van het vier dagen durende feest meepikken. Vrouwen zijn een zeldzaamheid, de mannen in pak begroeten elkaar. ,,Van je collega's moet je het hebben'', grapt een passagier terwijl hij koortsachtig jacht maakt op de laatste vrije stoel.

Twee uur later wordt in Cannes duidelijk waarom de crème de la crème van vastgoedondernemend Nederland geen MIPIM overslaat: het is uitstekend netwerken in het prille lentezonnetje aan de boulevard. Officieel bezoeken 331 Nederlandse ondernemingen de MIPIM. In 1997 waren dat er ruim honderd minder. Maar niet iedereen vindt het nodig de 2.500 gulden voor een toegangsbewijs voor het beursgebouw te betalen. Daarom is het totale aantal van 15.000 deelnemers ook aan de lage kant. In de strandtenten aan de Boulevard de la Croisette en de lobby's van hotels als het Hilton en Carlton ontmoeten de zakenvrienden elkaar.

Als de exclusieve feestjes de maatstaf zijn voor een goed jaar, dan heeft de Nederlandse vastgoedbranche goed geboerd. Ontwikkelingen in de vastgoed lopen altijd twee jaar achter die in de woningbouw aan, dus de vooruitzichten zijn nog even rooskleurig. De vastgoedpoot van adviesbureau Arthur Andersen neemt zijn gasten met een helikopter mee om in de Franse Alpen te gaan lunchen, makelaarskantoren geven borrels op luxe-zeiljachten.

Ook vastgoedonderneming Multi Development doet haar best goed voor de dag te komen. In twee dagen ontvangt Multi in een restaurant aan het strand in totaal driehonderd gasten. Eén daarvan is de kersverse wethouder van Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing van Den Haag, Arend Hilhorst. Volgens hem is de MIPIM een ,,soort gevangenis'', waardoor Nederlanders op de beurs vanzelf naar elkaar toetrekken en zaken doen.

PR-dame Sandra Dijksman van Multi heeft een duidelijke scheiding aan willen brengen tussen het publiek dat op de twee verschillende dagen kom lunchen. Dijksman: ,,Op donderdag komen de bouwers en beleidsmakers, op vrijdag de makelaars. Die moet je niet samen aan één tafel zetten. Anders gaan ze op onze heerlijke lunch alleen maar onderling zaken zitten doen.''

    • Freek Staps