Stadionnamen

In de dagen dat Heerenveen nog geniet van de bekeroverwinning op Feyenoord, is het ongemerkt voorbijgegaan dat exact vijftien jaar geleden het stadion van de Friese voetbalclub werd vernoemd naar voetballegende Abe Lenstra. Het stadion is inmiddels verhuisd, maar de naam is gebleven.

Helaas is het de laatste jaren mode geworden om een stadion te voorzien van de naam van de sponsor. Toch is een kentering waarneembaar. In Alkmaar zijn stemmen opgegaan om de nieuwe Alkmaarderhout om te dopen in het Molenaar Stadion, in Deventer willen ze misschien Han Hollander in de naam vastleggen en in Breda is protest aangetekend tegen de huidige naam Fuji Film Stadion.

In Alkmaar werkt AZ aan een nieuw stadion, waarvoor in het najaar de eerste paal de grond in gaat. Tot op heden is het naamloos, maar PvdA-Kamerlid Gerrit Valk, die eveneens promotieonderzoek doet naar de geschiedenis van het betaalde voetbal in Alkmaar, pleit voor een Molenaar Stadion. ,,De broers Molenaar hebben een belangrijke rol gespeeld in de clubgeschiedenis'', verklaart hij. ,,De successen van de jaren zeventig en tachtig zijn vooral gebaseerd op hun werk. Het is een eerbetoon om dat in de stadionnaam tot uiting te laten komen.''

Met (veel) financiële steun en bravoure droegen de broers inderdaad bij aan het clubsucces. De woordvoerder van AZ, Willem Zeilmans, is niet verbaasd door Valks idee, maar geeft hem weinig kans. ,,Ten eerste is de naam de laatste fase in de bouw. Het zal vermoedelijk geen sponsornaam worden, want de eerste gesprekken wijzen daar niet op. Het clubbestuur zelf speelt een rol, maar er zijn nog diverse inspraakmogelijkheden, zoals een prijsvraag. Maar als het geen Molenaar Stadion wordt, is dat niet omdat we niet weten wat ze voor de club hebben betekend.''

In Deventer overweegt Go Ahead Eagles om het nieuwe stadion, waarvoor nog een locatie wordt gezocht, naar Han Hollander te vernoemen. Deze radiopionier onder de sportverslaggevers stond in 1902 samen met zijn broer aan de basis van deze eerste volksclub in Nederland, die in 1917 erin slaagde de nationale voetbaltitel te veroveren. Woordvoerder Harry Preusterink: ,,We zouden het graag willen, hoewel sommigen liever de huidige naam Adelaarshorst willen handhaven. En als zich een sponsor met een dikke portemonnee meldt, die zijn naam graag vastplakt aan het nieuwe onderkomen, gaan wij daar zeker mee praten.''

In Breda ten slotte kunnen zelfs de NAC-supporters niet lachen om de naam die de beleidsmakers verzonnen voor het onderkomen van de voetbalclub: Fuji Film Stadion. Richard Sommen van de Supportersraad: ,,Iedereen is het er ondertussen wel over eens dat zo'n naam niet bij een NAC-stadion past.''

De fans maken zich sterk voor een eerbetoon aan achtvoudig international Rat Verlegh. Voor het überhaupt zover komt, moet eerst de looptijd van het contract met Fuji verstreken zijn. Supporter Sommen opnieuw: ,,We gaan meneer Fuji nog eens lief aankijken of er niets te regelen valt.''

jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren