ROCK & ROLL KOKEN

Britse televisiekoks veroveren Amerika. Amerikaanse koks zien het met lede ogen aan. Claude Segal, ooit een sterrenkok in Parijs, meldt vanuit zijn restaurant Sunset Room in Los Angeles dat Oliver te pas en te onpas de modieuze balsamico azijn in gerechten doet en dat hij banale, oververhitte purees maakt. ,,Het is geen kookprogramma, het is amusement.'' Sinds er over Oliver een lovend stuk in Rolling Stone Magazine stond is er ook belangstelling voor Ross Burden en Ainsley Harriott van het televisieprogramma Ready, steady, cook. Ook zij werken voor Food Network, dat ook enkele malen The two Fat Ladies uitzond.

Jamie Oliver was in alle bekende talkshows te zien en wordt nu op straat achtervolgd door opgewonden meisjes en vrouwen die hun moeder zouden kunnen zijn. Oliver is rock & roll, sexy, schattig, jong, charmant. Hij roept moederinstinct op, is niet zo schools als Delia Smith en is ondanks het verkoopsucces van zijn boek zo gewoon gebleven. Ook mannen vinden hem een geschikte peer. Omdat Oliver in zijn kookprogramma cockney-uitdrukkingen gebruikt kun je op een speciale webside opzoeken wat hij precies bedoelt. Olivers kookboek is in het Nederlands vertaald. Vandaag een recept van Ainsley Harriott, die beweert dat het een variatie op een oud Hollands gerecht, deze Dutch capusanus potatoes. Bedoelt hij met `capusanus' wellicht capucijners, die overigens in het gerecht niet voorkomen? Harriott was onbereikbaar. Zeker in Amerika. Bereiding: Snijd de bacon in reepjes, de gepelde ui en preien in ringen en de geschilde aardappels in blokjes. Kook de aardappelblokjes circa 8 minuten. Laat ze uitlekken. Doe boter in een pan en bak daarin de bacon een minuut of 4. Voeg aardappel en rozemarijn toe en bak alles een minuut of 8. Schep alles af en toe om. Schep het mengsel uit de pan en bak nu de ui- en preiringen. Voeg de wijn en bouillon toe en laat de ringen 5 minuten koken. Doe dan het aardappelmengsel weer terug in de pan. Laat de aardappelblokjes het vocht absorberen. Strooi er ten slotte versgemalen peper over.

    • Anne Scheepmaker