PSV heeft moeite volwassen te worden

Bij opnieuw een ontluisterende episode in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal toonden de spelers van PSV zich net zo onvolwassen als een deel van de aanhang. Niet alleen het wangedrag van de supporters tijdens het dramatische duel met FC Kaiserslautern kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van de ambitieuze club uit Eindhoven. De uitschakeling in de kwartfinales van de UEFA Cup na de tweede 1-0 nederlaag tegen de Duitsers zou tevens de opbouw van een Europese topploeg kunnen ondermijnen.

Hoeveel dure lessen moet PSV nog leren alvorens de wetten van het Europese topvoetbal onder de knie te krijgen, vroeg doelman Waterreus zich gisteravond af. Ze zijn vermoedelijk aan dovemansoren gericht. Natuurlijk waanden de Nederlandse spelers zich de morele winnaar tegen een kleurloos elftal, dat resultaatvoetbal tot kunst heeft verheven. Zijn we niet twee keer de betere ploeg geweest, zei PSV-coach Gerets bijna wanhopig. Zijn we niet wederom het slachtoffer geworden van onze, aanvallend ingestelde cultuur, mijmerde aanvaller Bruggink, gisteravond met de door scheidsrechter Lopez Nieto weggestuurde aanvoerder Van Bommel het symbool van de Hollandse naïviteit.

PSV had de tragische ondergang tegen het geraffineerde Kaiserslautern kunnen voorkomen door één van de talloze kansen over twee duels te benutten. Zelfs de grootste was gisteravond in Eindhoven niet besteed aan Bruggink, die met zijn gemiste strafschop aansloot bij wat inmiddels tot een pijnlijke, Nederlandse traditie is uitgegroeid. Het zal de Duitse `penaltykiller' Koch extra voldoening hebben gegeven dat hij zijn specialiteit zes minuten na rust mocht tonen in het stadion waaruit de doelman vier jaar geleden door de toenmalige PSV-trainer Advocaat werd verjaagd.

Zo kon Bruggink de schaduwen van de door PSV te laat bij de UEFA aangemelde Van Nistelrooij en de geschorste Kezman niet verjagen. De administratieve blunder van het management van PSV heeft diepe wonden geslagen. Pro forma richtten Van Nistelrooij en de eveneens niet speelgerechtigde verdediger Addo zich tot het Hof van Arbitrage in Lausanne om hun recht op arbeid te claimen. Die actie is na het echec tegen Kaiserslautern in één klap zinloos geworden. Bruggink wilde zich echter geforceerd bewijzen in de wetenschap dat nu in Eindhoven nog weken wordt getreurd om de afwezigheid van zijn collega-spitsen.

Bruggink had de affaire rond Van Nistelrooij kunnen doen vergeten door zijn ploeg vanaf elf meter over de drempel te helpen. Videobanden van de even later fraai uitgevoerde strafschop door Kaiserslautern-aanvoerder Basler zouden volgende week door de KNVB dan ook verplicht aan de Nederlandse internationals moeten worden uitgereikt als leerstof voor de confrontaties met Andorra en Portugal. `Super Mario' profiteerde vanaf de penaltystip met een strak schot van een ongelukkige actie van PSV-doelman Waterreus, die in de 70ste minuut de bal meende weg te trappen en aanvaller Lokvenc raakte.

De klaagzang van de geëmotioneerde Limburger illustreerde vooral zijn frustraties over het uitblijven van een heldenrol, die juist door de keepers van Kaiserslautern werd opgeëist. Over de stommiteit van Van Bommel na de verlossende treffer voor de nummer 5 uit de Bundesliga wenste Waterreus ook al geen kwaad woord te horen, terwijl de zojuist na een schorsing teruggekeerde middenvelder zelf het boetekleed aantrok na zijn rode kaart. Twee jaar geleden mocht Van Bommel in het duel tussen PSV en Bayern München voortijdig gaan douchen, toen de Duitser Matthäus theatraal ging liggen na een onschuldig duwtje.

Gisteravond liet de regisseur van PSV zich opnieuw provoceren, terwijl hij door zijn trainer Gerets uitdrukkelijk was gewaarschuwd. De spelers van PSV dienden hun mond te houden tegen de principiële Spaanse arbiter Lopez Nieto. Van Bommel deed het niet en incasseerde daarvoor een domme gele kaart. Twee minuten na de fatale penalty voor Kaiserslautern haakte Van Bommel Hristov in de middencirkel. ,,Heel stom, het had niet mogen gebeuren'', prevelde Van Bommel, die pas vandaag van zijn ontstemde coach een uitbrander mag verwachten. ,,Want ik wil niet dat Van Bommel uit de media verneemt hoe ik over zijn gedrag denk'', zei Gerets.

Van Bommel zoekt toch al wekenlang naar zijn topvorm, hoewel hij gisteravond de enige PSV'er was die enkele openingen creëerde in de stugge defensie van Kaiserslautern. Na zijn pass kon Bruggink in de 37ste minuut de bal terugleggen op de zwakke Kolkka, die ondanks een mislukte volley de lat raakte. Dat was tevens het enige hoogtepunt in de eerste helft, waarin de uitschakeling van PSV zich reeds aftekende. Vanaf de flanken waren de bijdragen van Rommedahl en Kolkka zelden bruikbaar, schaduwspits De Jong kwam in het stuk niet voor en linksback Bouma deed het niet beter dan de gepasseerde Heintze.

Toen de aftocht van de laatste Nederlandse deelnemer in een Europees bekertoernooi onafwendbaar was, leverden opgefokte PSV-supporters hun treurige bijdrage aan een toch al sombere voorstelling. De spelers en het bestuur van PSV dienen zich snel te bezinnen op de toekomst nu de UEFA mogelijk een schorsing gaat uitspreken. Het zal voor voorzitter Van Raaij een pijnlijke gedachte zijn dat zijn verguisde Euro League op die manier toch het enige alternatief dreigt te worden voor PSV.

    • Robèrt Misset