Potterhoekje

VANDAAG IS HET in Engeland `rode neuzendag' (Red Nose Day) en verschijnen twee Engelstalige boekjes die Jo Rowling voor het goede doel: Zwerkbal Voor Beginners en Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden. De opbrengst gaat helemaal naar de stichting Comic Relief (dat betekent zoiets als Vrolijke Opluchting) die arme en zieke kinderen over de hele wereld helpt. De Engelstalige boekjes zijn vanaf vandaag ook in Nederlandse boekwinkels te koop en heten Fantastic Beasts and Where to Find Them en Quidditch Through The Ages. Het zijn boekjes die Harry Potter voor zijn school, Zweinstein, lezen moet. In juni dit jaar zullen de Nederlandse vertalingen, gemaakt door vaste Pottervertaler Wiebe Buddingh', veschijnen. Uitgeverij De Harmonie heeft Comic Relief al beloofd dat er zeker 1 miljoen gulden naar hen toegaat voor de verkoop van die boekjes in Nederland en België.

Interview 10-jarige

SPECIAAL VOOR DE Comic Relief boekjes (zie bovenstaand bericht) is Jo Rowling geïnterviewd door een 10-jarige jongen, Victor Greenstreet. Op de website van Comic Relief is het interview op een videofilmpje (met Realplayer) te bekijken. Webadres: http://www.comic

relief.com/entry.shtml

Drie vragen (V) en Rowlings antwoorden (A):

V: Wat vind je het leukst aan Comic Relief

A: Het idee dat je met iets vrolijks, met lachen, geld bijelkaar kan brengen om echte ellende en armoede in de armste landen van de wereld te bestrijden, dat vind ik geweldig.

V: Kan je me vertellen waar en wanneer Zwerkbal is uitgevonden

A: Zwerkbal begon in de elfde eeuw in een plaatsje Queerditch Marsh, dat je waarschijnlijk niet op de kaart zult vinden. Maar dat komt natuurlijk omdat tovenaars het onvindbaar gemaakt hebben. Van oorsprong was het een ruw spel op bezemstelen, maar door de eeuwen heen hebben ze er ballen aan toegevoed tot dat het spel is dat we nu kennen.

V: Wat is je favoriete fabeldier?

A: Ik zou het liefst een feniks hebben als ik kon kiezen.

Jo vermomd naar film

JO ROWLING, DE schrijfster van de Potterboeken, gaat misschien in vermomming naar de première van de Potterfilm in november. Dat heeft ze gezegd tijdens een chat met fans op internet voor Comic Relief. ,,Zoek naar iemand met een paarse tulband - dat ben ik,' zei Rowling. Ze heeft erge zin om de Potterfilm te zien en denkt dat acteur Daniel Radcliffe een goede Harry Potter zal zijn. Maar als de film niet goed uitpakt maakt het haar niets uit, zei ze nog: ,,Geen enkele film zou ooit mijn lievelingsboeken kunnen verpesten.'

Nu ook Larry Potter

DE AMERIKAANSE VROUW die Jo Rowling ervan beschuldigt dat die het idee van Harry Potter van haar gestolen heeft, brengt opnieuw haar boek uit met de titel Larry Potter en zijn beste vriendin Lilly. Dat heeft de Amerikaanse schrijfster Nancy Stouffer woensdag bekend gemaakt. Al in 1999 beweerde ze dat Rowling haar boekfiguren, een toverend jochie Potter met bril, gestolen had uit haar boeken uit 1984. Stouffer begon een rechtszaak. De uitkomst is nog niet bekend. Stouffer schreef ook een boek over weeskinderen met toverhelpers, die Dreuzels (Muggles) heten, Rah and the Muggles. Dat boek brengt ze ook opnieuw uit. In 2002 komen Stouffers boeken waarschijnlijk uit, met de plaatjes uit 1984. Ook Harry Potter heeft een bril en warrig haar, en de dreuzels (Muggles ) zijn daarin niet-tovenaars.