Nokia rekent op dezelfde winstgroei

De winst voor de Finse telefoonfabrikant Nokia zal in het eerste kwartaal van 2001 even hoog zijn als verwacht, ondanks de tegenvallende verkoop van telefoons.

Dit heeft Nokia, de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, gisteren bekendgemaakt.

De waarschuwing dat Nokia dit kwartaal tussen de 450 en 500 miljoen mobiele telefoons zal verkopen in plaats van de eerder verwachte 550 miljoen, deerde beleggers niet. Het aandeel Nokia werd in korte tijd 12 procent meer waard.

De positieve winstverwachting verraste beleggers omdat concurrenten zoals het Zweedse Ericsson en het Amerikaanse Motorola onlangs winstwaarschuwingen deden uitgaan. Volgens de financiële topman van Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, zijn de verwachtingen illustratief voor de ,,flexibiliteit'' van Nokia en de productenportefeuille, die volgens hem sterker is dan die van concurrenten.

Op het gebied van de infrastructuur voorspelt Nokia dit kwartaal 30 tot 35 procent meer te verkopen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ericsson waarschuwde eergisteren juist dat hun infrastructuursystemen minder zullen worden afgezet door de economische onzekerheid in de Verenigde Staten. De infrastructuursystemen zijn de belangrijkste motor voor groei voor Ericsson. Daardoor veroorzaakte de waarschuwing een koersval van twintig procent maandag en nog eens tien procent dinsdag.

Motorola kondigde dinsdag aan dat het bedrijf 7.000 banen zou schrappen wegens tegenvallende verkoop van mobiele telefoons en het Franse Alcatel zei de productie tijdelijk te stoppen om voorraden kwijt te raken.

Ook de Amerikaanse computerfabrikant Compaq waarschuwde gisteren dat de winst over het eerste kwartaal zal tegenvallen. Om die reden schrapt het concern 5.000 banen. De prijzenoorlog tussen computerfabrikanten is een van de aanleidingen voor de winstwaarschuwing. Behalve met lage prijzen voor personal computers wordt nu ook geconcurreerd op de prijs van de servers. En die worden beschouwd als de toekomst van Compaq. ,,De prijzen worden agressiever verlaagd dan we hadden verwacht'', zei de bestuursvoorzitter Michael Capellas tegen persbureau Reuters in een telefonisch gesprek.

De vijf belangrijkste computerfabrikanten zijn Compaq, Dell, Hewlett Packard, IBM en Gateway.