Nederlandse miljonair in Barrett

Een Nederlandse particuliere investeerder blijkt een sleutelrol te spelen in de poging van Shell om het Amerikaanse gasbedrijf Barrett voor 4,3 miljard gulden op te kopen tegen de zin van diens bestuur. Het gaat om H. Gieskes, voormalig directeur van de Rotterdamse oliehandelsfirma Vitol. Hij is lid van het bestuur (board of directors) van Barrett dat zich tegen de overname verzet. Gieskes is tevens een van de grootste aandeelhouders, zo blijkt uit gegevens die Barrett bij de Amerikaanse beurscommissie SEC heeft gedeponeerd. Gieskes bezit 899.214 Barrett-aandelen, dat is bijna 3 procent van het totale kapitaal. Tegen de prijs van 55 dollar die Shell biedt is dit aandelenpakket 119 miljoen gulden waard.

Gieskes was in de jaren tachtig een van de geldschieters in de Courtier Groep, een club van zes kapitaalkrachtige particuliere financiers die industriële bedrijven opkocht, reorganiseerde en met winst doorverkocht. De club verdiende een fortuin aan de verkoop van fietsenfabriek Union, maar kon weinig extra rendement persen uit een grote investering in tankopslagbedrijf Van Ommeren.

Gieskes houdt nog steeds kantoor met een ex-Courtier-lid, ex-directeur P. de Ridder van het CPB. Bij een ander lid van de Courtier Groep, effectenhandelaar Adri S., een van de verdachten in het beursfraudeschandaal, bekleedde hij begin jaren negentig een vertrouwensfunctie. Hij zat in het bestuur van een stichting die de continuïteit bewaakte van het effectenkantoor van S.

    • Menno Tamminga