Kindertekeningen komen tot leven

Een stakerig poppetje met sprieten op het hoofd en een driehoekig jurkje, een poppetje van een kindertekening, komt tot leven. Net als een rood-wit gestippelde hond met een dikke en een dunne voorpoot, een Sinterklaas met een strepenbaard en een vraatzuchtige rups op klompvoetjes. Ik teken wat ik wil, luidt de ferme titel van de jubileumvoorstelling van Speeltheater Holland. De Edamse groep, die 25 jaar bestaat, is vooral bekend door de manier waarop poppenspel en acteren in hun voorstellingen dooreen lopen.

Ik teken wat ik wil, dat in een eerdere versie in 1984 veel succes boekte, is een lust voor het oog. Een actrice in een grote gele overall (Jeanette Huizinga) speelt het meisje Josie dat, gewapend met reuzenpotlood en reuzengum, in een al even groot schetsblok haar dromen tot leven wekt. Mooie en minder mooie dromen, maar Josie's grootste droom is weer bij oma te logeren. Oma woont sinds kort in een bejaardentehuis, met een lift, maar zonder logeerbed.

Het enorme schetsblok met ringband, centraal op de speelvloer, fungeert als decor en poppenkast tegelijk. In de enorme bladzijden, met platen van oma's oude huis, van het strand, van de drukke stad, zijn inkepingen gemaakt waardoor platte stokpoppen verschijnen. Vervolgens komen voorwerpen `van de pagina gerold', sommige driedimensionaal, andere plat als op het plaatje, maar alles consequent in de stijl van kindertekeningen. Fantastisch is bijvoorbeeld de hoekige auto Johan, die knorrend en sissend een verliefde paringsdans aangaat met de slang van een benzinepomp. Als zijn baas, de Deftige Dame (Mischa Ardon), wegrijdt, hangt ze Johan aan het portier rond haar arm. Ik teken wat ik wil is vindingrijk, maar ook verbluffend grappig en goed uitgevoerd: een feest voor iedereen vanaf vier jaar.

De Amsterdamse toneelgroep Wederzijds speelt, ook voor vierjarigen, Vosje; een voorstelling die wat verhaallijn betreft nog sterker op associatieve kinderlogica berust. `Vosje 1' (Vanessa Beks) en `Vosje 2' (Bente Jonker) zijn hun ouders kwijt, een koning en een koningin die uit het sprookjesboek van Grimm zijn gejaagd. Tegen de achtergrond van wat nog het meest aan een grote oranje caravan doet denken, verzinnen deze prinsessen, die erg op gewone, spelende meisjes lijken, hun geschiedenis.

In de caravan zitten luiken en een deur en drie televisieschermen waaruit en waarop de verzinsels te zien zijn. Zoals een derde Vosje (Liekje Welten), die de vaste volgorde van oudste en jongste in de war komt sturen. Of Vrouw Holle, die de bodem van haar put heeft verlaten. Vosje biedt weinig houvast, is net een beetje te zweverig, maar boeit wel. Dankzij het sterke, emoties uitvergrotende acteerwerk en het kiekeboe-spel met de luiken, de klepjes, de deuren en de televisieschermen. Want dat blijft altijd leuk, van welke leeftijd je ook bent.

Jeugdtheater: Ik teken wat ik wil door Speeltheater Holland. Vanaf 4 jaar. Gezien 7/3, De Krakeling Amsterdam. Tournee t/m 27/5. Inl.0299-372295 of www.speeltheater.nl. Vosje door Wederzijds. Vanaf 4 jaar. Gezien 6/3, De Krakeling Amsterdam. Aldaar 21/3, verder o.a. 15/4 Rotterdamse Schouwburg. Inl. (020) 682 48 54.

    • Judith Eiselin