Indiase ministers weg om corruptieaffaire

In India is een regeringscrisis ontstaan nu minister van Defensie, George Fernandes, gisteren ontslag nam. In verband met het corruptieschandaal dat deze week aan het licht werd gebracht door journalisten van een internetnieuwsagentschap, hebben ook drie andere ministers hun ontslag aangekondigd.

Door deze ontwikkelingen is het voortbestaan van de regeringscoalitie van premier Vajpayee ernstig in gevaar gekomen. Zijn regering, onder leiding van de BJP, steunde op 306 van de 545 zetels in het parlement. Inmiddels hebben twee coalitiepartijen met respectievelijk 5 en 9 zetels hun steun ingetrokken. En de steun van de partij van minister Fernandes, goed voor 12 zetels, hangt aan een zijden draadje. Daarmee is de parlementaire meerderheid zo ver verminderd dat de regering-Vajpayee zo goed als verlamd zal zijn.

Het koekje dat Vajpayee een jaar geleden bakte, brokkelt zo snel af, dat het wachten slechts is op de bijeenkomst van het parlement op maandag.

Vanochtend gingen parlementsleden elkaar overigens nog te lijf. De journalisten van het internetnieuwsagentschap die de omkoopaffaire naar buiten brachten, hebben politiebescherming gekregen. En de voorzitter van het hooggerechtshof is vanmiddag begonnen met een onderzoek naar de affaire. Het internetbedrijf is verzocht alle videobanden in ongemonteerde staat af te leveren.

Uit peilingen blijkt dat 60 procent van de bevolking vindt dat de regering moet aftreden. Maar het blijkt ook dat een meerderheid de beelden over geheime betalingen niet gelooft.