Explosies op booreiland

Drie zware explosies en brand aan boord van 's werelds grootste olieplatform voor de kust van Brazilië hebben mogelijk elf levens geëist. Eén dode is geborgen terwijl tien mensen worden vermist.

De ramp heeft grote gevolgen voor het nationale zelfvertrouwen van veel Brazilianen. Aandelen van Petrobas, het grootste bedrijf van Brazilië, kelderden net als de eigen munteenheid, terwijl de handelspositie een nog onbekende schade oploopt omdat Brazilië door het ongeval meer olie moet importeren.

Het veertig etages tellende platform van het door ongelukken achtervolgde concern Petrobas maakt na de explosies 30 graden slagzij. Volgens Petrobas' president Henri Philippe Reichstul bestaat het risico dat de 350 miljoen dollar kostende installatie zinkt. Volgens de topman, die zei dat het ongeluk geen schade heeft opgeleverd voor het milieu, zou vandaag duidelijk worden of de boorinstallatie kan worden gestabiliseerd of niet.

De oorzaak van het ongeluk was nog onduidelijk. De ontploffingen zouden hebben plaatsgehad in een van de steunpilaren. Het platform ligt 125 kilometer uit de kust in het Roncador-olieveld dat meer dan driekwart van Brazilië's ruwe olie produceert.

Op het moment van de explosies waren er 175 mensen aan boord. Overlevenden zijn overgebracht naar een naburige installatie, terwijl een team van 25 man achterbleef om de brand te bestrijden.

De installatie, die afgelopen jaar begon te werken, heeft een capaciteit van 180.000 vaten per dag, maar werkte op een vermogen van 80.000 vaten, gelijk aan vijf procent van de totale Braziliaanse olieproductie. Als reactie op het ongeluk daalden gisteren de Petrobas-aandelen 6,7 procent naar 50,40 real. Dit zorgde voor een verzwakking van de real, naar minder dan 2,10 voor de dollar. Volgens valutahandelaren zal Brazilië gedwongen zijn olie te importeren, wat de al magere handelsbalans verder zal beschadigen. De ramp betekent ook een streep door de rekening van de Braziliaanse regering. Eerder deze week had president Fernando Henrique Cardoso nog voorspeld dat Brazilië in de nabije toekomst een olie-exporterend land zou worden. De vakbond van oliewerknemers (FUP) heeft opgeroepen tot acties. Bij ongelukken zijn de afgelopen twee jaar 82 medewerkers om het leven gekomen, volgens vakbondsleiders, die spraken over ,,een beschamend gemiddelde van twee doden per maand''.