Essaybundel Komrij opnieuw gedrukt

Uitgeverij De Bezige Bij heeft alle exemplaren van Vreemd Pakhuis, de nieuwe essaybundel van Gerrit Komrij, opnieuw laten drukken uit onvrede met de kwaliteit van het drukwerk. Daarom was het boek, waarvan twee weken geleden de eerste recensie verscheen en dat vorige week officieel werd gepresenteerd, tot nu toe in geen Nederlandse boekwinkel te vinden. De Bezige Bij hoopt dat het boek dit weekend verkrijgbaar zal zijn of anders begin volgende week.

Vreemd pakhuis is samen met de dichtbundel Luchtspiegelingen het eerste werk van Komrij bij De Bezige Bij. De Dichter des Vaderlands keerde afgelopen zomer uitgeverij De Arbeiderspers de rug toe. Volgens de directeur van De Bezige Bij, Robert Ammerlaan, was de drukkwaliteit van de bundel te onevenwichtig. ,,Dat was evident. Alle partijen waren het daarover eens. Het kost nu wat extra tijd, maar dit is de beste oplossing. Ik vind dat we het boek niet op die manier uit konden brengen. Komrij is iemand die bijzonder gesteld is op verzorgd drukwerk en bovendien is het zijn eerste boek bij De Bezige Bij. Dat zou geen mooie start zijn geweest.'

De teruggehaalde versie van Vreemd pakhuis kan een collector's item worden: bij de presentatie van het boek heeft de uitgeverij wel een aantal exemplaren verstrekt en bij een lezing van Komrij afgelopen week zijn enkele exemplaren in omloop gekomen. De dichtbundel Luchtspiegelingen ligt overigens wel al in de winkel.

    • Arjen Fortuin