Drie doden bij bestorming van gekaapt toestel

Een Saoedische speciale eenheid heeft vanochtend op de luchthaven van Medina een Russisch toestel bestormd dat gisteren door drie Tsjetsjenen was gekaapt. Er vielen drie doden en enkele gewonden.

De Saoediërs bestormden met instemming van het Kremlin het toestel nadat de kapers alle contact hadden verbroken. Bij de actie kwamen een stewardess, een Turkse burger en een kaper om .

De Tsjetsjenen kaapten gistermiddag een Russische Toepolev-154 van Vnukovo Airlines dat met 162 passagiers en twaalf bemanningsleden op weg was van Istanbul naar Moskou. Volgens ooggetuigen waren ze gewapend met een mes en een priem en claimen ze een bom te hebben. Terwijl het vliegtuig richting Medina vloog, brak een vechtpartij uit voor de cockpit. Vier Turkse mannen en een Russische steward raakten gewond. Volgens de Turkse minister van Transport maakte het toestel tijdens de schermutseling een duikvlucht van vierhonderd meter.

Eenmaal geland in Medina sloten de twee piloten zichzelf in de cockpit op, waaruit ze later ontsnapten. Een aantal passagiers wist via een achteruitgang te ontkomen. In de loop van de avond lieten de kapers bejaarden, vrouwen en kinderen vrij. Ook de gewonden mochten het vliegtuig verlaten. In totaal verlieten 46 mensen het vliegtuig.

Vanochtend omsingelden Saoedische veiligheidstroepen de Toepolev. De onderhandelingen met de kapers verliepen moeizaam, omdat zij noch Engels, noch Arabisch spraken en weigerden met Russische diplomaten te praten. Volgens de Saoedische autoriteiten eisen de kapers brandstof om naar de Afghaanse steden Kabul of Kandahar door te vliegen. Bovendien wilden ze dat journalisten aan boord kwamen om een videotape met Russische wreedheden in Tsjetsjenië te bekijken.

Een Tsjetsjeense woordvoerder zei dat de kaping is beraamd door Aslanbek Asajev, in 1997 minister van Binnenlandse Zaken onder president Maschadov en sinds 1999 aanvoerder van een militie. De Saoediërs hielden aan boord diens broer Soepian Asajev aan. Rusland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Soepians zoon zou bij de bestorming zijn omgekomen.

Het is de eerste keer dat Tsjetsjenen een vliegtuig kapen om hun eisen kracht bij te zetten. In november vorig jaar dwong een Tsjetsjeen met een nepbom een vliegtuig van Vnukovo Airlines naar Israel uit te wijken. De jongen bleek geestesziek.