Damien Owens overtuigt vooral in de details

Dead Cat Bounce, Damien Owens' debuutroman, heeft de diepgang van een voetzoeker, maar dat geeft helemaal niks. Joe Flood, de hoofdpersoon, is een Ierse `lad': type jongen van in de twintig wiens sociale leven zich grotendeels in een morsige kroeg afspeelt, en die pas tot leven komt wanneer er bier wordt gedronken of hasj gerookt. Hij praat bijna nooit met vrouwen maar wel heel vaak óver ze. Zijn baan interesseert hem niet en zijn familie is vooral lastig. Het leven vertoont een tot niets verplichtende regelmaat.

Joe is niet trots op zijn bestaan en drijft op het vooruitzicht dat hij ooit uit het grauwe Dublin zal ontsnappen. In zijn vrije uren schrijft hij aan een filmscript, en hij twijfelt geen moment dat zijn verhaal verfilmd gaat worden. Hij zal beroemd, succesvol en vooral erg rijk worden.

Zijn leven verandert in de loop van de roman inderdaad ingrijpend, maar tegen Joe's verwachting in, is dat niet dankzij zijn creativiteit. Op alle fronten raakt zijn voortkabbelende leven in een stroomversnelling. Hij moet opeens gaan nadenken over de toekomst en zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van zijn werk en familie. Hij wordt kortom gedwongen volwassen te worden.

Dat klinkt zwaarder dan het is, want het proces verloopt zeer terloops, bijna zonder dat Joe begrijpt wat er gebeurt. De stijl van het boek is bovendien vederlicht en het tempo ligt ongehoord hoog, vooral dankzij de vlotte dialogen die het boek geschikt lijken te maken voor verfilming. Dead Cat Bounce valt op door de fraaie en beknopte manier waarop personages en situaties worden neergezet. Het zijn de details, meer nog dan de grote lijn, waarmee Owens overtuigt.

Damien Owens: Dead Cat Bounce

Flame, 311 blz. ƒ46,70

Eerder besproken als hardback in deze krant:

Julian Barnes: Love, etc.

Picador, 250 blz. ƒ27,95

Vervolg op Talking It Over (1991), een roman waarin de personages zelf verslag deden van een driehoeksverhouding, zonder inmenging van een verteller. In Talking It Over werd Oliver verliefd op Gillian, de vrouw van zijn beste vriend Stuart. Tien jaar later in Love, etc verovert Stuart haar terug. `Zo beschouwd worden al deze praters levensechte mensen.'

(J.J. Peereboom, Boeken 22.09.00)

Malcolm Bradbury: To The Hermitage. Picador, 498 blz. ƒ27,95

Roman over de Franse filosoof Denis Diderot en diens geestelijke nalatenschap. Sir Malcolm Bradbury zei in deze krant: ,,In dit boek komt veel bij elkaar dat me de afgelopen jaren heeft gefascineerd: het absurdistische verblijf van mijn favoriete Verlichtingsdenker aan het hof van de Russische despoot Catharina de Grote; de verhouding tussen geschiedenis en historische verzinsels; de manier waarop schrijvers elkaar door de eeuwen heen beïnvloeden; en niet te vergeten de vrolijke bende die academici aanrichten wanneer ze congressen bezoeken.' (Pieter Steinz 25.08.00)

Chang-rae Lee: A Gesture Life.

Granta, 256 blz. ƒ25,95

Tweede roman van Chang-rae Lee. Een gepensioneerde Japanse Amerikaan overziet zijn verleden, en zijn relatie met een van de `troostmeisjes' die tot prostitutie werden gedwongen voor de Japanners. `Lee beschrijft het alles, evenals in zijn debuutroman Native Speaker, met groot vakmanschap in korte en lange rondtrekkende bewegingen, waarbij heden en verleden nooit toevallig elkaar afwisselen'. (Jan Donkers, Boeken 3.03.00)

    • Toef Jaeger