Cela, winnaar Nobelprijs, van plagiaat verdacht

De Spaanse Nobelprijswinnaar Camilo José Cela (84) moet zich voor de rechter verantwoorden voor plagiaat. Dat heeft een rechtbank in Barcelona beslist. Cela, in 1989 winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, wordt ervan verdacht dat hij in zijn roman La cruz de San Andrés gedeeltes van een werk van de relatief onbekende schrijfster Maria del Carmen Formoso Lapido heeft overgeschreven. Cela wilde gisteren geen commentaar. Hij zou volgens de aanklaagster uit de roman met de titel Carmen, Carmela, Carmina. Fluorescencia hele passages woord voor woord hebben overgeschreven. Formoso had zich in 1994 kandidaat gesteld met haar boek voor de Planetaprijs, de hoogste literatuurprijs in Spanje. De prijs ging toen echter naar Cela met zijn boek La cruz de San Andrés. De schrijfster verwijt de organisatoren van Planeta dat zij haar werk aan Cela hebben doorgespeeld. Formoso stapte twee keer eerder naar de rechter, maar haar aanklacht werd beide keren afgewezen.