Bush naar Peking

Het Witte Huis heeft gisteren met gemengde gevoelens gereageerd op de bekendmaking eerder op de dag van de Chinese leider Zhu Rongji dat de Amerikaanse president Bush in oktober een staatsbezoek brengt aan de Volksrepubliek China.

Bush is van plan dit najaar naar Shanghai te gaan voor de jaarlijkse bijeenkomst in het kader van het Samenwerkingsverband van Amerikaanse en Aziatische landen (APEC), en zijn medewerkers zeiden gisteren dat hij waarschijnlijk naar Peking zou gaan voor ontmoetingen met hoogwaardigheidsbekleders. De bekendmaking van Zhu kwam echter vroegtijdig, aangezien ontmoetingen op dit niveau normaal gelijktijdig door beide partners bekend worden gemaakt.

Witte Huiswoordvoerder Ari Fleischer verklaarde dan ook dat de president de Chinese uitnodiging ,,positief'' had ontvangen maar ook dat ,,medewerkers van de president de logistiek nog moeten uitwerken''.

Het Witte Huis was van plan het staatsbezoek pas volgende week aan te kondigen als de Chinese vice-premier Qian Qichen zijn opwachting maakt bij Bush. Naar verwachting zal het Amerikaanse voornemen om een rakettenschild te bouwen bovenaan de agenda staan.