Brinkhorst: alle runderen vaccineren

Minister Brinkhorst (Landbouw) zal maandag in Brussel zijn collega's voorstellen in de hele Europese Unie weer over te gaan tot vaccinatie van alle runderen tegen mond- en klauwzeer.

Brinkhorst zei gisteren in de Tweede Kamer dat het belangrijkste argument dat sinds begin jaren '90 gold voor het zogenoemde non-vaccinatiebeleid van de EU, nu is verdwenen. Dat argument was dat exportlanden als Japan en de Verenigde Staten geen vlees van gevaccineerde dieren willen. ,,Die landen hebben de grenzen nu gesloten voor ons vlees. Het is maar de vraag wanneer die weer open gaan'', aldus Brinkhorst. De meeste EU-collega's van Brinkhorst waren vandaag nog niet zover dat ze willen overschakelen op algemene vaccinatie. Tot nu toe heeft alleen Portugal aangekondigd tot vaccinatie over te zullen gaan, zodra het eerste besmettingsgeval zich in dat land voordoet.

Europees Commissaris Franz Fischler (Landbouw) zei gisteren tegen verslaggevers ,,nu geen rechtvaardiging'' te zien voor vaccinatie tegen mond- en klauwzeer. ,,Je kunt niet zeggen dat de ziekte met de huidige ruim tweehonderd zaken onbeheersbaar is.'' Hij wees ook op het ,,grote risico'' dat de EU zijn hele exportmarkt voor vlees en andere dierprodukten verliest. EU-lidstaten zouden hun mond- en klauwzeervrije status kwijtraken, omdat de anti-lichamen in gevaccineerde dieren niet zijn te onderscheiden van die van zieke dieren. Derde landen zullen dan alle import stilleggen.

Minister Brinkhorst kreeg gisteren kritiek van de Tweede Kamer op zijn beleid om de import van Frans rundvlees nog toe te laten, terwijl Nederlands vlees niet meer geëxporteerd mag worden. Hij heeft wel de import van Argentijns rundvlees verboden, omdat daar ook mond- en klauwzeer heerst.

Het Verenigd Koninkrijk, waar tot nu toe 251 gevallen van mond- en klauwzeer zijn bevestigd, begint vandaag met de preventieve slacht van honderdduizenden schapen en varkens die mogelijk met het virus in aanraking zijn gekomen maar nog geen symptomen hebben. Alle dieren in een straal van drie kilometer rond een besmette boerderij worden gedood. Het doden begint in Dumfries (Zuid-West-Schotland) en in Cumbria (Noord-West-Engeland), twee grote concentraties van mond- en klauwzeer, waar het lammerseizoen op het punt staat te beginnen. ,,In die heuvels zal de rest van het jaar the silence of the lambs heersen'', zei Ben Gill, voorzitter van de National Farmers' Union (NFU), de grootste boerenvakbond. Hij noemde de noodslacht ,,weerzinwekkend maar noodzakelijk''. Tot nu toe zijn meer dan 160.000 dieren geslacht. Dat aantal zal oplopen tot boven het half miljoen en sommigen speculeren zelfs op meer dan een miljoen dode dieren. De totale Britse veestapel omvat 55 miljoen dieren. In 1967, de laatste grote uitbraak van mond- en klauwzeer, werden 450.000 dieren gedood.