ASML ziet resultaten tegenvallen

Een waarschuwing dat de winst dit jaar zal worden aangetast door een zwakkere vraag naar zijn producten, heeft chipmachinefabrikant ASM Lithography vanmorgen een achtste van zijn beurswaarde gekost.

ASML, dat apparatuur maakt waarmee computerchips worden vervaardigd, liet vanmorgen weten dat het ,,verwacht dat de financiële resultaten zullen worden beïnvloed door een voortdurend zwakker wordende vraag naar lithografie-machines''. Het concern, onderdeel van de AEX-index met de 25 grootste Nederlandse beursfondsen, gaat er nu van uit niet meer machines te verkopen dan vorig jaar. Als antwoord op de verzwakking van de markt licht ASML nu de uitgaven en investeringen door, en heeft het een personeelsstop afgekondigd.

De beurskoers van ASML stortte vanmorgen in na het nieuws, en stond 12,4 procent lager op 22,95 euro. Tegen het middaguur herstelde ASML iets, tot een verlies van 11 procent. Op 6 maart vorig jaar bereikte de koers nog een record van 52 euro. Op 3 januari van dit jaar daalde ASML naar het diepste punt sinds de crisis in de technologiefondsen, op 20,25 euro.

De koers van Philips, dat 6,7 procent van de aandelen van ASML bezit, daalde vanmorgen met 4,3 procent tegen het middaguur tot 33,19 euro. Dat is de laagste koers van Philips sinds januari 2000. Samen troken de twee fondsen de AEX-index mee omlaag naar een verlies van 1,4 procent. De Europese beurzen waren vanmorgen al nerveus over de mogelijke invloed van een winstwaarschuwing van computerproducent Compaq gisteravond nabeurs op Wall Street.

Volgens topman D. Dunn van ASML geven de meest recente prognoses aan dat de vraag naar kapitaalgoederen in de halfgeleiderindustrie dit jaar met tussen 10 procent en 25 procent zal dalen. ASML vernam dat volgens Dunn in januari al van zijn klanten. Toen liet het al een waarschuwing uitgaan dat de markt dit jaar tegenvalt, maar dat het eigen orderboek zo stevig was dat ASML er relatief weinig hinder van zou ondervinden. Volgens ASML bleek pas recent uit signalen van klanten dat de markt er nog slechter voor staat dan eerder werd aangenomen.