Amsterdam

De fax bij beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) begint te spinnen. Het is woensdagochtend. Het is kabel- en internetbedrijf UPC met gegevens over twee verkooptransacties in aandelen UPC van J. Riordan, de op een na hoogste manager van de verliesgevende multinational.

Toevallig. Stond een bericht over de verkopen die ochtend niet in Het Financieele Dagblad? Die heeft het van de Amerikaanse beurscommissie SEC. Daar is de melding officieel op 9 maart gedaan. Riordan heeft het betreffende formulier op 6 maart getekend. Als de fax bij de STE in Amsterdam binnenrolt is het de 14-de.

Topmanagers moeten tegenwoordig transacties in effecten van hun werkgever melden bij de STE, tenzij het beheer van hun opties, aandelen, etc is uitbesteed aan een onafhankelijke derde partij. Wat blijkt? Riordan had de aandelen UPC als zekerheid gegeven voor een lening van zakenbank Goldman Sachs. Die heeft de aandelen kennelijk op eigen houtje verkocht.

Een veeg voorteken? Had Goldman Sachs ook niet geld geleend aan de gebroeders Baan, met aandelen van ,,hun'' softwarebedrijf als zekerheid? Toen de bank het vertrouwen verloor dumpte zij grote pakketten Baan. Het was het begin van het einde.

Maar ja, met UPC is het oppassen. Een internetsite die vorig jaar foute informatie gaf over bankleningen aan UPC, schrapte de stukken onder druk later weer van de site. De foute vermelding in deze krant van de opbrengst van Riordans transacties (miljarden in plaats van miljoenen) leverde al een gepeperde fax met rectificatie-eis op.

En die late melding van Riordan bij de STE? Boze tongen beweren dat UPC de gegevens wilde emailen, maar dat het systeem zo traag was, dat zij in arrenmoede gingen faxen.

Menno Tamminga