Achterstand internet

Nederlandse lagere scholen behoren in de Europese Unie tot de achterblijvers bij de toegang tot internet. Alleen Frankrijk scoort slechter. Op andere gebieden in de informatietechnologie doet Nederland het relatief beter. Een en ander blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarlijkse overzicht van de Europese werkgeverskoepel UNICE over de concurrentiekracht van Europa, de VS en Japan. Nog geen 40 procent van de Nederlandse lagere scholen heeft toegang tot internet. Voor Nederlandse middelbare scholen is dat meer dan 90 procent. Ierland en Zweden presteren het best, waar 100 procent van de lagere en middelbare scholen internettoegang heeft.

Nederland hoort volgens het UNICE-overzicht, dat uit diverse bronnen put, wel tot de top-10 in de wereld wat betreft infrastructuur voor de informatiemaatschappij. Koploper is Zweden met ruim 7 op een index van 10, de Verenigde Staten staan op de vierde plaats. Vier EU-landen (Zweden, Finland, Denemarken en Groot-Brittannië) doen het beter dan Nederland. Van de Europese landen investeert Zweden met 9,6 procent van het bbp het meest in ITC, gevolgd door Groot-Brittannië met 9,2 procent. Nederland is vierde met 7,2 procent. Japan haalt 6,9 procent en de VS komen uit op 8,6 procent.