Wankele situatie op financiële markten

De index van de Amsterdamse beurs is gisteren en vandaag meer dan 20 procent gedoken onder het hoogste niveau dat in september vorig jaar werd bereikt. Door deze daling, die ook op veel andere aandelenbeurzen plaatsvond, is sprake van een officiële `bear-market', een periode waarin koersen onder extreem zware druk staan. Gisteravond hadden de Amerikaanse beurzen al in negatief opzicht de toon gezet.

Vanochtend leek op de meeste Europese beurzen de rust enigszins weergekeerd te zijn. De AEX-index van de Amsterdamse beurs eindigde de ochtend met een beperkt verlies van 0,5 procent tot 565,85 punten. De Amsterdamse index, die vanochtend 1,1 procent verloor tot 561,53 punten, noteerde in september nog ruim 703 punten. Het Damrak liet als enige van de grotere Europese beurzen een verlies zien. Parijs, Londen en Frankfurt sloten de ochtend af met een kleine winst.

Gistermiddag werd de handel in Amsterdam, voor het eerst sinds de zomer van 1998, stilgelegd toen het koersgemiddelde met bijna 5 procent was gedaald. De koersverliezen een dag eerder op Wall Street wakkerden de onzekerheid bij beleggers aan, zodat een uitverkoop van aandelen dreigde. Na de pauze was de handel enigszins tot bedaren gebracht. Ook een fors lagere opening van de Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq op Wall Street had nauwelijks gevolgen voor de handel in Europa. Toch eindigde de handel in New York opnieuw met verliezen. De Dow Jones zakte voor het eerst sinds oktober vorig jaar door de 10.000 puntengrens en eindigde op 9.973,5 punten, een verlies van ruim 3 procent. De Nasdaq beperkte het verlies tot 2,1 procent en sloot op 1.972,1 punten.

Europese beleggers en handelaren leken vanochtend gerustgesteld door een voorzichtig optimisme in Japan. Toch bestaat er geen zekerheid over het gedrag van de indices. ,,Elk positief of negatief bericht kan de koers heftig in beweging zetten'', zei een handelaar.

bedrijfsleven: pagina 9

beer is los: pagina 13, 15