Vervoer dieren wellicht mogelijk

Minister Brinkhorst (Landbouw) overweegt het verbod op het vervoer van varkens, schapen, geiten en runderen naar slachterijen dit weekeinde te versoepelen, als morgen nog geen klinische verschijnselen van mond- en klauwzeer zijn gevonden bij uit Frankrijk geïmporteerd vee. Het ministerie van Landbouw gaat vier bedrijven ruimen die sinds 24 januari in totaal ruim 400 schapen uit Frankrijk hebben ingevoerd.

Van de vijftig andere bedrijven die ongeveer duizend Franse runderen en varkens hebben geïmporteerd, is nu de helft bezocht door inspecteurs van het ministerie, aldus een woorvoerder. Symptomen van mond- en klauwzeer, die bij deze dieren goed zichtbaar zijn, waren daar tot het eind van deze morgen niet geconstateerd. Vandaag worden de andere bedrijven gecontroleerd.

Als volgende week uit bloedonderzoek van alle 1.500 uit Frankrijk geïmporteerde dieren blijkt dat er in Nederland geen besmetting van mond- en klauwzeer is, overweegt Brinkhorst ook het vervoer van dieren van boer naar boer weer toe te laten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Bedrijfstak Slagersbedrijven (BS) meldden vanmorgen dat in supermarkten niet door consumenten wordt gehamsterd. Tot maandag is er voldoende vlees in voorraad bij de slagers en supermarkten.

Eurocommissaris Byrne (voedselveiligheid) zei gisteren dat de Europese Commissie zelf al de uitvoer van dieren en dierprodukten uit Groot-Brittannië en Frankrijk, waar mond- en klauwzeer is vastgesteld, aan banden heeft gelegd.

De woordvoerster van Byrne zei dat de Amerikaanse regering, die een importverbod voor alle dieren en dierlijke producten uit de Europese Unie heeft afgekondigd, het internationaal aanvaarde ,,principe van de regionalisatie'' had moeten respecteren. Dat wil zeggen dat de preventieve maatregelen zich hadden moeten beperken tot de regio's waar mond- en klauwzeer voorkomt.