Van de Goor in volleybalselectie

Hoewel volleyballer Bas van de Goor pas na 1 juli beslist of hij zich dit seizoen nog beschikbaar stelt voor het Nederlandse team, behoort de aanvaller van het Italiaanse Treviso toch tot de selectie voor de World League, die in mei begint. Volgens de nieuwe bondscoach Bert Goedkoop is het niet uitgesloten dat Van de Goor de eerste wedstrijden tegen Brazilië meespeelt. ,,Maar hij mag dit seizoen zijn eigen programma bepalen'', vertelde Goedkoop gisteren bij de presentatie van zijn selectie.

De bondscoach toonde begrip voor de wens van Van de Goor gas terug te nemen na een intensief seizoen, waarin hij zowel bij Treviso als bij het Nederlandse team onder grote druk heeft gestaan. ,,Bas heeft twee jaar op zijn tenen moeten lopen'', zei Goedkoop. ,,Hij meldt zich weer bij het Nederlandse team zodra hij fris in zijn hoofd is. Het ligt aan hem hoe lang dat gaat duren. Maar in ons gesprek proefde ik zijn betrokkenheid bij het Nederlandse team. Daarom wilde hij ook op de lijst voor de World League worden gezet.''

In de selectie van achttien spelers ook oud-gedienden als de aanvallers Guido Görtzen en Reinder Nummerdor, die forse kritiek hadden geuit op de door de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) gehanteerde procedure bij de aanstelling van Goedkoop. Directeur Jos Smulders liet de internationals vorige maand per e-mail weten dat niet de voornaamste kandidaat Peter Blangé maar Goedkoop de vacature van de opgestapte Toon Gerbrands zou vervullen. ,,Ik heb vele kilometers gemaakt om het nodige uit te leggen'', verklaarde Goedkoop.

Acht spelers in zijn selectie waren actief op de Spelen van Sydney. De spelverdelers Derk-Jan van Gendt en Nico Freriks, de aanvallers Gerjan Huisken en Jeroen Trommel van Capelle en de 2,10 meter lange Joppe Paulides van het `talententeam' SSS uit de eerste divisie debuteren bij het Nederlandse team.