Uitstel `Hooligans'

De perspremière van het toneelstuk Hooligans is ten minste twee weken uitgesteld na overlast van een groep voetbalsupporters in de zaal. Acteur Rogier Philipoom voelt zich zo bedreigd dat hij uit de productie is gestapt. Theatergroep Zep is op zoek naar een vervanger. Het toneelstuk gaat over het leven van vier gewelddadige voetbalfans.

Een groep van rond de vijfentwintig supporters verstoorde de voorstelling van 10 maart in het Amsterdamse Rozentheater met allerlei opmerkingen en geschreeuw. Philipoom, die bezig was aan een monoloog, werd bang en staakte na vijf minuten de voorstelling. Volgens regisseur Peter Pluymaekers waren de opmerkingen zeer storend en voor de spelers bedreigend. ,,Maar na afloop zeiden de supporters: `Als we echt ruzie hadden gewild, hadden we gewoon de boel verbouwd'. Er zaten ook supporters tussen die riepen: `Hou effe je kop. Laat die mensen hun werk doen'.''

De afgelopen maanden werd in verschillende steden de vertoning van de Ajax-documentaire Daar hoorden zij engelen zingen afgelast of uitgesteld na bedreigingen van supporters. Had Pluymaekers dit niet kunnen voorzien? ,,Nee, ik had niet verwacht dat er veel supporters zouden komen. Die gaan nooit naar het theater. Op andere avonden vonden de aanwezige supporters het juist een mooie voorstelling. We hadden al overlegd om besloten voorstellingen voor supporters te houden.'' Volgens Pluymaekers had het incident voorkomen kunnen worden door een beter deurbeleid in het Rozentheater: ,,Bij het Amsterdamse Theater Bellevue, waar de voorstellingen nu zijn afgelast, hadden we wel uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen.''