Tweede rang op financiële vulkaan

Hoe hectischer, hoe beter. De meeste beleggers gruwen van koersdalingen, maar voor financiële handelshuizen als Van der Moolen is het feest op de vulkaan. Vorig jaar waren er vier handelsdagen waarop Van der Moolen géén winst maakte, op de 251 andere dagen wel.

Van der Moolen is geen nieuwe economie, geen oude economie, maar financiële economie. Alle dure elektronica die de afgelopen jaren beursgebouwen en dealingrooms is binnengesjouwd heeft de menselijke schakel in de orderstroom bijna overbodig gemaakt. Maar deze investeringen hebben het rendement van de overlevers opgekrikt. Het opgeblazen beleggings- en flitskapitaal doet de rest. Als de koersen maar bewegen en de risicobewaking van de handelaren adequaat is, wordt geld verdiend.

Van der Moolens nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening spoot vorig jaar met 80 procent omhoog naar 137 miljoen euro. GTI, dat onder meer de data- en beveilingssystemen van de beurs draaiende houdt, verdient 25 miljoen euro. GTI heeft ruim 9.000 werknemers, Van der Moolen een fractie.

Tussen de koerssprongen door kondigde Van der Moolen gisteren een nieuwe Amerikaanse overname aan: Scavone, een van de kleinere firma's die op de New York Stock Exchange als zogeheten specialist de markt onderhouden in specifieke aandelen. Dat is juist een activiteit waar de menselijke tussenkomst op de beursvloer nog prominent is. Van der Moolen heeft hier een marktaandeel van meer dan 11 procent. Vorig jaar leverden deze activiteiten al bijna tweederde van de inkomsten op. Geen wonder dat Van der Moolen als overnamekandidaat wordt getipt nu grote Amerikaanse (zaken)banken deze nis ook ontdekt hebben.

Winst uit het verleden is echter geen garantie. Van der Moolens concurrent AOT, die het moet doen zonder Amerikaanse specialisten, waarschuwde juist voor een terugval van de inkomsten in het eerste kwartaal. Reden: onvoldoende koersfluctuaties. De koers van Van der Moolen staat nu 23 procent onder het record van vorige maand.

Voor beleggers in handelshuizen en zakenbanken blijft het even slikken dat zij tweederangsburgers zijn. Als het goed gaat, delen zij mee in de winst, maar de handelaren mogen het eerst uitpakken. Verliezen zuiveren handelaren niet aan.

De variabele personeelskosten, hoofdzakelijk winstgerelateerde bonussen, stegen bij Van der Moolen vorig jaar met 53 miljoen euro. De nettowinst die aandeelhouders mogen verdelen groeide ,,maar'' 40 miljoen.

    • Menno Tamminga