Spanje

Renaissance

In de 15de eeuw vormden de landen rond de Middellandse Zee een bruisend centrum van handel en cultuur. Kunstenaars reisden van het ene hof naar het andere en leerden er nieuwe stijlen en stromingen kennen. Kunsthistoricus Mauro Natale raakte geïntrigeerd door deze kruisbestuiving tussen kunstenaars en deed er onderzoek naar. Zijn bevindingen zijn de basis van de tentoonstelling El Renacimiento Mediterráneo (De Mediterrane Renaissance) in museum Thyssen-Bornemysza in Madrid. Daarin zijn ruim honderd schilderijen, beeldhouwwerken, manuscripten en religieuze gebruiksvoorwerpen bijeengebracht uit musea (waaronder het Louvre in Parijs en het Uffizi in Florence) en privécollecties over de hele wereld. Belangrijke thema's zijn de invloed van de schilderkunst uit de Lage Landen en Noord-Italië op de mediterrane kunstenaars. Er zijn werken te zien van onder meer Jan van Eijk, Hans Witz, Rogier van der Weyden en Antonello da Messina.

In Museo Thyssen-Bornemysza, Paseo del Prado, Madrid t/m 6 mei. Open di-zo 10-19u. Inl 00-34913690151. Daarna: Museo de Bellas Artes, Valencia, 18 mei t/m 2 sept.

Opera

De opera Samson et Dalila is gebaseerd op het bijbelverhaal van de Israëlieten die lijden onder de onderdrukking van de Filistijnen. Samson leidt de Israëlieten in hun strijd tegen de overheersers, maar laat zich verleiden door de mooie Filistijnse Dalila en wordt gevangen genomen. Het komt allemaal goed: uiteindelijk krijgt Samson zijn goddelijke kracht terug en verwoest hij de tempel van zijn tegenstanders en daarmee alle Filistijnen. Het verhaal is door Camille Saint-Saëns in 1877 op muziek gezet en wordt beschouwd als zijn beste opera. Deze maand wordt hij opgevoerd in Barcelona met niemand minder dan de wereldberoemde tenor José Carreras en de Griekse mezzosopraan Markella Hatziano in de titelrollen. Voor Barcelonees Carreras is het een thuiswedstrijd.

In Gran Teatre del Liceu, Rambla 51-59, Barcelona. !5, 18, 21, 24, 27 en 30 maart. Inl 00-34934859900.

Giorgio Armani

Het spectaculaire Guggenheim Museum in Bilbao belooft een even spectaculaire expositie over de Italiaanse modeontwerper Giorgio Armani (1934). Meer dan 400 van zijn ontwerpen zullen worden tentoongesteld, aangevuld met foto's en videopresentaties. Samen geven ze een dynamisch overzicht van Armani's ontwikkeling als ontwerper in een decor van licht, muziek en architectonische elementen. De vormgeving is in handen van decorontwerper Robert Wilson, de begeleidende muziek is speciaal voor de expositie geschreven door componist en dirigent Michael Galasso.

In Museo Guggenheim Bilbao, Abandoibarra Et. 2. Van 24 mrt t/m 2 sept. Di-zo 10-20 uur. Inl 00-34944359080.

En verder

Canaletto en tijdgenoten, tentoonstelling t/m 13 mei in Centre de Cultura Contemporànea, Barcelona 00-34933064100; L'humor i la ràbia, tentoonstelling van vijf Amerikaanse kunstenaars t/m 3 april in Centre Cultural Caixa Catalunya in La Pedrera, Barcelona 00-34934845995; Ramón Casas, modernistische schilderijen t/m 8 april in Museu d'Art Modern, Barcelona 00-34933195728; Jordi Teixidor, moderne schilderkunst t/m 31 mrt in Centre d'Art Santa Mónica, Barcelona 00-34933162810; Nono García Grupo, jazz, blues en Braziliaanse muziek t/m 25 mrt in Café Central, Plaza del Ángel, Madrid 00-34913693226.