Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor het proces in Parijs tegen een seriemoordenaar die tussen 1991 en 1998 toesloeg. Gesprek met o.a. Anne Gautier, de moeder van één van de twee Nederlandse vrouwen die door hem werd verkracht en vermoord. Zij schreef een kritisch boek over de opsporing door de Franse politie. Verder een portret van de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), Alan Greenspan. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Onder meer een studiogesprek met de Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper over onder andere de beheersing en bestrijding van de criminaliteit. Ned.3, 22.30-22.57u.

De achtste dag. Over routes en gedrag van mountainbikers op de Veluwe waardoor de natuur wordt verpest. Verder oud-mijnwerkers die ontevreden zijn over het eerherstel en behandeling door de stiching Silicose. Ned.3, 0.05-0.32u.

DOCUMENTAIRES

Andere Tijden. Reconstructie van de kroonprinsenstrijd uit 1984 waarin de top van de PvdA een beroep deet op Joop den Uyl om terug te treden als partijleider. Met alle hoofdrolspelers uit die tijd en Wim Kok al werd er volgens hem destijds meer óver dan mét hem gesproken. Ned.3, 20.43-21.17u.

Histories. Tweede deel van een serie over Belgische politici behandelt Leo Tindemans. Tindemans is eigenlijk altijd te veel intellectueel en te weinig straatvechter geweest om aan politiek te doen. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Over de Partij van de Arbeid die in een interne chaos is geraakt en in het paarse kabinet flets en onherkenbaar is geworden. Kandidaat-voorzitters Bart Tromp en Sharon Dijksma worden tijdens hun campagne op de vergaderingen van de partijafdelingen gevolgd. Afl.: Partij in het rood. Ned.3, 21.17-22.00u.

Hate crime. Over de zogeheten Community Safe Units die in Engeland zijn opgezet door de politie in de grote steden om allerlei vormen van vreemdelingenhaat te onderzoeken. BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de wereldberoemde Russische violiste Viktoria Mullova die haar land en de klauwen van de KGB ontvluchtte. Deze technisch perfect spelende violiste bewerkt tegenwoordig muziek van de Bee Gees en Miles Davis tot `new music'. BBC World, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. Scenariste Kim van Kooten en regisseur Lodewijk Crijns praten over hun film Met grote blijdschap en kandidaat Bart Tromp voor het voorzitterschap van de PvdA over zijn kansen. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Gesprek met de nieuwe coach van de volleybalheren Bert Goedkoop. Verder hoogtepunten en gesprekken na afloop van de UEFA Cup-wedstrijd PSV-Kaiserslautern. Ned.2, 22.55-23.45u.

MUZIEK

Lola da musica. Een portret van Bob Forrest, zanger en spil van The Bicycle Thief, de groep die onlangs de gitaarpopplaat You Come And Go Like A Popsong uitbracht. Ned.3, 20.00-20.43u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV tegen Kaiserslautern in de kwartfinale van de UEFA-Cup. Verder op RTL5 de wedstrijden Celta de Vigo tegen Barcelona en een samenvatting van Liverpool tegen Porto. Ned.2, 20.10-22.55u. & RTL5, 20.55-23.30u.

FILM

She-Devil (Susan Seidelman, 1989, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

The Golden Child (Michael Ritchie, 1986, VS). Brutaaltje Eddie Murphy is een kwieke welzijnswerker in sprookjesavontuur. Hij moet een Tibetaans knulletje, de personificatie van het Goede, beschermen tegen duivelse schurk Charles Dance. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. Marathon Man (John Schlesinger, 1976, VS). Opwindende thriller waarin Dustin Hoffman slachtoffer wordt van de uit Uruguay afkomstige ex-nazi Laurence Olivier. Ingewikkelde plot, die onder meer de klassiek geworden marteling in een tandartsstoel bevat. Pauline Kael omschreef de film als `een joodse wraakfantasie'. Ook met Roy Scheider, Marthe Keller. Net5, 22.15-0.30u., met reclame.

. Trois couleurs: rouge (Krzysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Polen/Zwitserland). Slot van Kieslowski's naar de Franse vlag vernoemd drieluik gaat net zo min over Broederschap als de eerdere delen over Vrijheid of Gelijkheid handelden. De film heeft veel weg van een tractaat over toeval, wekt op virtuoze wijze de indruk het leven in volle vaart te betrappen maar valt tenslotte door de mand als een verzameling betrekkelijk banale bedenksels, vermomd als grote mysteriën. TV5, 22.15-23.50u. & morgen, 10.15-12.00u.

Daibyonin / The Last Dance / The Seriously Ill (Juzo Itami, 1993, Japan). Vrijwel onbekend gebleven drama van omstreden Itami (1933-1997), vooral bekend van Tampopo, behelst een terminale filmregisseur die toch zijn laatste film voltooit en met het leven in het reine komt. ARD, 0.50-2.40u., tweetalig.

The Errand Boy (Jerry Lewis, 1961, VS). Jerry Lewis zaait als onhandige behanger paniek in een Hollywoodstudio. Enkel voor de liefhebber. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

French Postcards (Willard Huyck, 1979, VS). Door de scenaristen van American Graffiti (George Lucas, 1973) geschreven adolescentenkomedie. Amerikaanse studenten leren in Parijs het leven kennen. Morgen, SBS6, 13.45-15.15u., onderbroken door reclame.

Friendly Persuasion (William Wyler, 1956, VS). Charmante en sentimentele western, van bekwame veteraan Wyler, over Quaker-familie die tijdens Burgeroorlog traditionele waarden tracht te behouden. Met Gary Cooper, Dorothy McGuire. Morgen, BBC2, 14.10-16.20u.