Selectie Muziek

Igor Roma

De Italiaanse pianist Igor Roma geeft 18 maart 20u15 een recital in het Amsterdamse Concertgebouw met muziek van Rachmaninov, Prokofjev, Alkan, Liszt en Schumann.

Dutch Concert

Het Ives Ensemble geeft uitvoeringen van nieuw werk van vier Nederlandse componisten: Michel van der Aa, Ivo van Emmerik, Gijsbrecht Royé en Martijn Padding. 20 mrt 20u30 De Rode Hoed, Amsterdam; 23 mrt 20u30 Ruïnekerk Bergen (NH).

Händel

Het Combattimento Consort, het Collegium Vocale Gent en de solisten Nancy Argenta, Johannette Zomer, Derek Lee Ragin, Nico van der Meel, Maarten Koningsberger en Frans Fiselier geven olv Jan Willem de Vriend uitvoeringen van het oratorium Israel in Egypt van Händel. 18 mrt 15u Muziekcentrum Enschede; 19 mrt 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

Grimaud

De pianiste Hélène Grimaud is bij het Brabants Orkest de soliste in het Pianoconcert nr 2 van Rachmaninov. Verder op het door Uri Mayer gedirigeerde Russische programma: Baba Yaga van Ljadov en de Symfonie nr 2 van Skrjabin. 15 mrt 20u15 en 18 mrt 14u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 17 mrt 20u Theater aan de Parade Den Bosch.

Passiemuziek

De Johannes Passion van Johan Sebastiaan Bach wordt uitgevoerd door studenten Oude Muziek van het Haagse Koninklijk Conservatorium en het Leiderdorps Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra. 16 maart 20u15 Lutherse Kerk Den Haag en 18 maart 15u30 Hartebrugkerk Leiden.

Romantiek

Het Noordhollands Philharmonisch orkest en pianist Claudius Tanski geven olv Micha Hamel onder de titel `Nostalgisch Leipzig' een concert in de serie `De School van de Romantiek' met muziek van Janácek, Schoeck en Schulhoff. 16 mrt 20u15 Concertgebouw Haarlem.

Orgel

John Scott, de organist van St. Pauls's Cathedral in Londen, bespeelt 16 mrt 20u het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Catharinakerk aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht met muziek van Mendelssohn, Vierne, Parry en Whitlock.

Lennie Popkin Trio

Altsaxofonist Lennie Popkin was nooit erg productief op de plaat: hij maakte slechts twee albums in twintig jaar. Maar als live-artiest behoort hij met zijn Tristano-achtige melodieën en ruime verbeelding zeker tot de grootheden. 17 mrt treedt hij eenmalig op in het Amsterdamse Bimhuis.

Tim Berne

Hij leerde spelen en componeren van de legendarische avant-garde blazer Julius Hemphill en dat is aan de eigenzinnige composities van Tim Berne te horen. Met zijn kwintet Quicksand treedt hij 17 mrt op in Popular, Rotterdam.

Twee aan twee

Violiste Anna McMichael en elektrisch gitarist Wiek Hijmans grijpen hun beurt in de duo-serie van het Rotterdamse theater Lantaarn aan om een bont Nederlands programma te presenteren. Op 21 maart wordt oner andere werk uitgevoerd van David Dramm, Cor Fuhler, Guus Janssen, Martijn Padding en Yannis Kyriakides.

Deftones

Amerikaanse lawaairockers testen de nieuwe Music Hall bij de Amsterdam ArenA op akoestiek en schokbestendigheid. 19 maart Music Hall, Amsterdam.

Low/Kreidler

Amerikaanse slowcore en Duitse elektronische precisie. 20 maart Paradiso, Amsterdam.