Selectie Musea

Prenten

Ontwerptekeningen voor prenten werden in de zestiende en zeventiende eeuw noch voor de openbaarheid, noch voor de eeuwigheid gemaakt. Ze waren bedoeld als werkmateriaal voor prentmakers en veel van zulke tekeningen die hun functie vervuld hadden zijn daarna verloren gegaan. Alleen al daarom is de selectie van enkele tientallen bewaard gebleven tekeningen van kunstenaars uit de Nederlanden die nu te zien zijn in een kleine tentoonstelling in de Lakenhal in Leiden, de moeite waard. De bladen, variërend van een eerste idee tot een uitgewerkt model, zijn afkomstig uit de collectie van het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden. Op de expositie hangt elke tekening naast de prent die er uiteindelijk naar is gemaakt, waardoor een mooi beeld ontstaat van het proces van de toenmalige prentenproductie.

Van ontwerp naar prent; ontwerptekeningen voor prenten van Nederlandse meesters, 1550-1700 t/m 15 april in Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden.

Zilver

Eigenlijk had Carel Begeer (1883-1956) beeldhouwer willen worden, maar toen hij de moderne kunstnijverheid leerde kennen besefte hij `als het opkomen van een nieuwe dageraad' dat daar zijn toekomst lag. De naam Begeer is nog steeds een begrip in de wereld van het zilver en edelmetaal. Dat is grotendeels te danken aan Carel Begeer, aan wie het Drents Museum in Assen de expositie `Begeerlijk zilver, gebruiksvoorwerpen van Carel Begeer' wijdt. Behalve van Begeer zelf is in Assen ook werk van ontwerpers als Jan Eisenloeffel en Christa Ehrlich te zien.

Begeerlijk Zilver: Gebruiks- en siervoorwerpen van Carel Begeer t/m 27 mei in het Drents Museum, Brink 1, Assen. Di t/m zo 11-17u, daarna in de Lakenhal van 29 juni t/m 23 sept.

Francis Bacon

Hij nam de allergrootsten uit de kunstgeschiedenis als voorbeeld: Michelangelo, Velázquez, Rembrandt, Van Gogh schilders die er, volgens hem, in waren geslaagd om een nieuwe manier te vinden om de werkelijkheid af te beelden. Dat laatste is Francis Bacon (1909-1992), de laatste grote klassieke schilder, zelf ook gelukt, zoals een overzicht van zijn werk in het Haags Gemeentemuseum laat zien. Bacons verwrongen naakten en portretten roepen weliswaar een existentieel menselijk drama op, maar zijn doeken zijn tegelijkertijd verleidelijk, ja zelfs weergaloos mooi. Bacon was een begenadigd colorist. De ruim veertig schilderijen zijn aangevuld met documentatiemateriaal uit het atelier, zoals foto's die tot uitgangspunt dienden voor schilderijen, schetsen en interviews met Bacon op video.

Francis Bacon t/m 13 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Griekse Goden en Helden

Wie een beeld wil geven van de thematiek van de Griekse mythologie en geschiedenis in de schilder- en prentkunst van de 16de en 17de eeuw in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, ontkomt niet aan indelingen die elkaar lijken tegen te spreken. Een duidelijke ontwikkeling in themakeuze op dit gebied geeft de kunst van deze periode niet te zien. Maar in het grootste deel van de expositie staan niet de mythen en de oude geschiedenis, maar de kunstenaars centraal. Een visuele reconstructie van de antieke geschriften is niet nagestreefd, en dat is maar goed ook, want het zou de 85 schilderijen en 50 prenten van overwegend uitstekende kwaliteit gereduceerd hebben tot louter illustratiemateriaal.

Griekse goden en helden in de tijd van Rubens en Rembrandt t/m 6 mei in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Di t/m zo 11-17u.

En verder

Henri Berssenbrugge: Passie-energie-fotografie t/m 15 april, Kunsthal, Rotterdam, di t/m za 10-17u, zo 11-17u; De Weg naar de Hemel. Relieksverering in de Middeleeuwen t/m 22 april in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam; dag 10-18u, do 22u en in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht; di t/m vr 10-17u, za, zo 11-17u; Meesterlijk verzameld. Vijf eeuwen Europese schilderkunst: de collectie Gustav Rau t/m 16 april in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.