Selectie Galerie

Jitka Hanzlová

De Tsjechische kunstenaar Jitka Hanzlová (1958) toont in de Annet Gelink Gallery haar nieuwste fotoserie Female, een compilatie van ongeveer vijftig portretten van vrouwen van verschillende leeftijden. Ze maakte de foto's tijdens reizen door Europese en Amerikaanse steden. De beelden ontstonden vaak spontaan, op de plaats van ontmoeting. De vrouwen, die allemaal een zelfbewuste uitstraling hebben, blijven anoniem. Samen geven de portretten een mooi beeld van de eigentijdse vrouwelijke identiteit. 17 mrt t/m 21 april, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 13-17u.

Marijke van Warmerdam

De afgelopen jaren waren de werken van Marijke van Warmerdam (1959), een van de meest succesvolle Nederlandse kunstenaars van dit moment, voornamelijk in het buitenland te zien. Nu exposeert ze voor het eerst weer op Hollandse bodem. In Galerie Van Gelder toont Van Warmerdam recente fotowerken van een berglandschap en laat ze een nieuwe film zien. Ook bouwde ze een vijver in de galerieruimte, waarin drijvende vuilniszakken een soort dans lijken op te voeren. T/m 14 april, Planciusstraat 9A, Amsterdam. Di t/m za 13-17u30.

Daniel Roth

De installaties van de Duitse kunstenaar Daniel Roth roepen een geheimzinnige sfeer op. De muurtekeningen, foto's en organische vormen passen in elkaar als een detectiveverhaal waarvan de toeschouwer het plot nooit helemaal begrijpt. Op zijn eerste Nederlandse soloexpositie, Love Letters from Rijeke, vertelt Roth een verhaal over een stad die verborgen ligt onder beton. De enige inwoner van deze spookstad is een vrouw die haar dagen slijt in een oud restaurant. 17 mrt t/m 28 april in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Joseph Semah

De beelden, installaties en geschriften van Joseph Semah zijn verankerd in de Talmoed Bavli en zijn op te vatten als een oproep tot het nemen van verantwoordelijkheid over het eigen handelen. Semah (1948) is een Babylonische jood die op jonge leeftijd Bagdad verliet en opgroeide in Israël. Na vele omzwervingen die hem in Londen, Parijs en Berlijn brachten, woont en werkt Semah sinds 1982 in Amsterdam. T/m 4 april in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

En verder

Schilderijen van Benoit Hermans t/m 1 april in Galerie Ferdinand van Dieten-dEendt, Spuistraat 270, Amsterdam; tekeningen van Marcel van Eeden t/m 28 mrt in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; grafiek van René Daniëls, Marlene Dumas, Ger van Elk en Jan Vercruysse t/m 31 mrt in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; schilderijen van Jaap Hillenius t/m 28 april in Galerie Blom, Johan de Wittstraat 43, Dordrecht.