Regering N-Korea haalt fel uit naar de VS

Noord-Korea heeft gisteren fel uitgehaald naar de nieuwe Amerikaanse regering en zweert ,,duizend maal wraak'' als de VS het wagen een confrontatie aan te gaan. Dinsdag al schortte het noorden op het laatste moment ministerieel overleg met Zuid-Korea op.

Vorige week deelde de nieuwe Amerikaanse president, George W. Bush, zijn Zuid-Koreaanse collega Kim Dae-jung mee dat de VS voortaan een hardere houding zullen aannemen tegenover Noord-Korea. Kim Dae-jung zoekt ontspanning met het communistische noorden en kreeg de volledige steun van de vorige Amerikaanse regering.

De nieuwe regering Bush ,,escaleert haar provocerende en roekeloze propaganda tegen Noord-Korea'', aldus het Noord-Koreaanse persbureau KCNA gisteren. ,,Als de Amerikaanse imperialisten het wagen de confrontatie aan te gaan, dan zullen leger en bevolking van Noord-Korea duizend maal wraak nemen.''

Doorn in het oog van de Amerikanen is de Noord-Koreaanse capaciteit tot het maken van ballistische raketten. De regering Clinton had bijna een akkoord rond met Noord-Korea om testlanceringen en export van deze raketten onder controle te brengen. Bush zet deze onderhandelingen niet voort en wil eerst het beleid tegenover het land geheel doorlichten.

De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung wil zijn ontspanningsbeleid met of zonder Amerikaanse steun gewoon voortzetten. Het ministerieel overleg dat dinsdag plaats zou hebben, werd aangekondigd terwijl Kim vorige week bij Bush in Washington was. Wel bezocht de afgelopen dagen de Zuid-Koreaanse minister van Cultuur het noorden en bereikte overeenstemming over het uitbreiden van culturele contacten.

Kim is overtuigd dat Noord-Korea ,,op weg is naar veranderingen, al zijn deze nog niet compleet'', zoals hij deze week zei in een speech op de Zuid-Koreaanse militaire academie. Kim wees daarbij op een nieuwe theorie (de `zaad-theorie') die vorige week groot werd aangekondigd in de Noord-Koreaanse media. ,,Alleen als we aan deze theorie vasthouden'', aldus KCNA op 6 maart, ,,is het mogelijk radicale veranderingen te bewerkstelligen op alle vlakken van revolutie en opbouw.''