Psychologische zege Goedkoop

Door volleyballer Bas van de Goor toe te voegen aan de lijst van achttien spelers voor de World League, boekte bondscoach Bert Goedkoop een psychologische overwinning. Het rumoer na z'n aanstelling is verstomd.

Met een triomfantelijke glimlach om zijn mond maakte de onder veel tumult aangetreden bondscoach Bert Goedkoop gisteren de eerste naam bekend op de lijst van achttien volleyballers voor de World League. Ook Bas van de Goor had ontstemd gereageerd op de knullige procedure van de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) bij de aanstelling van Goedkoop als opvolger van de na de Spelen in Sydney afgetreden Toon Gerbrands. Maar door een knieval te maken voor de aanvaller van Treviso bezwoer Goedkoop meteen een dreigende crisis in het Nederlandse volleybal.

Van de Goor behoort immers vooral pro forma tot de selectie, die vanaf mei in een poule met Duitsland, Brazilië en de Verenigde Staten de finale van de World League in het Poolse Katowice tracht te bereiken. Misschien meldt de voormalige aanvoerder zich voor de eerste twee duels met Brazilië, mits hij de slopende play-offs in de Italiaanse serie-A fysiek en mentaal heeft overleefd. Het is ook mogelijk dat Van de Goor de World League in zijn geheel laat schieten. Maar door zijn naam toe te voegen aan de lijst van achttien spelers boekte Goedkoop vooral een psychologische overwinning.

Nadat Peter Blangé door TVN op bruuske wijze was gepasseerd voor de functie van bondscoach, voorspelde de spelverdeler van Vrevok een leegloop bij het nationale team. Die waarschuwing heeft Goedkoop niet in de wind geslagen. Bij de presentatie van zijn selectie erkende hij gisteren ,,wat oud zeer te hebben weggenomen'' bij de in het buitenland spelende internationals. Mogelijke dissidenten als Guido Görtzen, Bas van de Goor en Reinder Nummerdor lieten zich door Goedkoop snel paaien. ,,We hebben één minuut gesproken over de procedure bij mijn aanstelling'', zei Goedkoop. ,,Verder hebben we het alleen gehad over de toekomst van het Nederlandse team.''

Die lijkt voorlopig veiliggesteld nu de belangrijkste spelers hun dreigement om de nationale ploeg te boycotten hebben ingeslikt. Bas van de Goor mag zich van de bondscoach zelfs de gehele zomer laten vervangen door zijn jongere broer Mike in de hoop dat de overbelaste hoofdblokkeerder weer ,,in het programma stroomt'' als de belangrijke toernooien zich aandienen. Zoveel ruimte heeft Goedkoop zijn speelsters nooit gegeven toen hij nog als coach aan het Nederlandse vrouwenteam was verbonden. Maar door zijn valse start bij de mannen zag Goedkoop zich gedwongen een pelgrimsreis te maken om mogelijke critici mild te stemmen. Dat is hem royaal gelukt.

Zo kan Goedkoop het Nederlandse team formeren rondom ervaren aanvallers als Van de Goor, Görtzen, Nummerdor en diagonaalspeler Richard Schuil. Verder vermeed de bondscoach een confrontatie met de oude kern door de reeds voor de Zomerspelen weggestuurde libero Marko Klok niet meer op te roepen. Hoewel de huidige `extra verdediger' Joost Kooistra die positie niet bekleedt bij zijn club Dynamo en hem zelfs niet ambieert en Klok volgende week bij Roma wél die rol vervult in de finale van de Champions League, koos Goedkoop voor een compromis.

Tijdens de World League kan de bondscoach het zich nog permitteren spelverdelers van het tweede garnituur op te roepen nu de oude regisseur Blangé zijn internationale carrière heeft beëindigd. Ook diens vaste stand-in Misha Latuhihin werd door Goedkoop voorlopig buiten de selectie gehouden, waardoor twee debutanten en een vroegere reserve de aanvallers bij het Nederlandse team van set-ups mogen voorzien. Kars van Tarel is bij Dynamo echter de tweede spelverdeler achter Frank Denkers, Dirk-Jan van Gendt heeft bij Vrevok nog even Blangé voor zich staan en Nico Freriks ploetert met de talenten van SSS in de eerste divisie. Drie obers uit een eetcafé mogen het nu dus in een vijfsterrenrestaurant proberen.

De opvolging van Blangé is in speltechnisch opzicht het belangrijkste probleem voor Goedkoop. Verder heeft de bondscoach in de nationale ploeg ,,het goede weten te behouden'' en met vijf debutanten een lijn uitgezet naar de toekomst. Wie hem gaat assisteren is nog onduidelijk. Het zou de huidige trainer van het `talententeam' SSS kunnen zijn, al is Steward Bernard bij die ploeg alweer de vierde coach dit seizoen. Voor Blangé is op korte termijn geen rol weggelegd in de technische staf, verklaarde Goedkoop. Het mocht ook niet van de nieuwe bondscoach worden verwacht dat hij een Paard van Troje zou binnenhalen, nu hij op subtiele wijze elke oppositie tegen zijn bewind in de kiem heeft gesmoord.

    • Robèrt Misset