PinkRoccade zoekt tweede thuismarkt

Automatiseerder PinkRoccade gaat op zoek naar een tweede thuismarkt, waarschijnlijk in Engeland. ,,We kunnen nog een aantal jaren stevig groeien in Nederland'', zei bestuursvoorzitter Henk Bosma vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers, ,,maar als we nog een paar grote deals doen, raken we hier de grenzen van onze groei. Voor de middellange termijn kijken we daarom naar het buitenland. Voordeel van Engeland is dat we er al driehonderd mensen hebben zitten. We kennen de markt.''

PinkRoccade haalt pas 5 procent van zijn 1,43 miljard gulden omzet uit het buitenland. Alternatief voor eigen groei is een overname door een groot internationaal concern. ,,Natuurlijk'', zei Bosma. ,,Maar wij hebben de ambitie om zeker de komende paar jaar op eigen benen te blijven staan. En dan moet je wel met meer dan 20 procent per jaar blijven groeien, anders gaat de koers omlaag en word je vanzelf een overnamekandidaat. Zo eenvoudig is het.''

Het voormalige `rekencentrum' van de rijksoverheid is twee jaar geleden naar de beurs gegaan en is sinds maart een van de vijf automatiseerders in de Midkap-index aan de Amsterdamse beurs. De overheid heeft nog een belang van 25 procent, maar zal dat verkopen. Het bedrijf is vooral sterk in het beheer van de computer-infrastructuur en software voor bedrijven en instellingen, een relatief solide activiteit in vergelijking met andere automatiseerders.

,,Ongeveer tweederde van onze omzet is wederkerig'', zei Bosma. ,,Dat is deels door langlopende contracten, deels omdat we zo geinvolveerd zijn dat de klant bijna niet meer zonder ons kan.''

Afgelopen jaar steeg de nettowinst met 31 procent tot 43 miljoen euro (94 miljoen gulden) bij een 37 procent hogere omzet van 650 miljoen euro. De winst per aandeel steeg met 14 procent tot 2,34 euro. Voor dit jaar rekent PinkRoccade, mede door de overname van Tas, op een stijging van het bedrijfsresultaat en de omzet met meer dan 30 procent.