Nuon wil van sponsorcontract met Vitesse af

Nuon wil stoppen als hoofdsponsor van voetbalclub Vitesse. Het energiebedrijf beëindigt mogelijk al voor het einde van volgend seizoen, wanneer het huidige contract afloopt, de sponsoring van achtenhalf miljoen gulden per jaar.

Voorzitter J. Vaessen van de voetbalclub houdt ernstig rekening met de beëindiging van de sponsorrelatie met Nuon, zei hij deze week. Het energiebedrijf zelf weigert commentaar, maar ingewijden binnen de onderneming bevestigen de wens de sponsoring van Vitesse te stoppen.

Naast de jaarlijkse sponsorbijdrage heeft Nuon Vitesse leningen verstrekt van in totaal zestig miljoen gulden om de club na het vertrek van voorzitter Aalbers financieel op de been te houden. Door de gekozen constructie is Nuon de facto eigenaar van de Arnhemse voetbalclub. Het energiebedrijf is ook al maanden aan het proberen die leningen te verminderen.

De afgelopen maanden ontving voorzitter Vaessen signalen dat Nuon de samenwerking wil beëindigen. ,,De kans is aanwezig dat Nuon na acht jaar zegt: Het is goed geweest'', aldus de voorzitter van Vitesse. ,,De raad van commissarissen van Nuon maakt zich zorgen over de negatieve publiciteit. Het bedrijf heeft door de affaire-Aalbers ook heel wat over zich heen gekregen. Als onze hoofdsponsor zich wil beraden over zijn positie, dan moeten we daar begrip voor hebben en er over praten.'' Binnen Nuon wordt de mogelijkheid om zelfs al voor de afloop van het huidige contract de samenwerking te beëindigen ,,een optie'' genoemd.

De komende twee weken gaan Vitesse en Nuon over het sponsorcontract rond de tafel zitten. Vaessen maakt zich zorgen over de wijze waarop Nuon wil omgaan met de schuld van zestig miljoen gulden, die de voetbalclub als een molensteen om de nek hangt. Voor dat bedrag heeft Nuon de spelers van de A-selectie als onderpand. Vaessen is ook niet gerust op de eventuele opvolging van hoofdsponsor Nuon. ,,Het zal in deze situatie niet eenvoudig zijn een bedrijf te vinden dat hetzelfde jaarlijkse bedrag ter beschikking wil stellen. Ook in dat opzicht zullen we dan een stapje terugdoen.'' Eerder maakte Vitesse bekend de begroting te willen bijstellen van 54 naar 45 miljoen gulden.

    • Jaco Alberts
    • Erik Oudshoorn