Multimedia

Oude tv-series

Flash Gordon, Bonanza, Betty Boop, Popeye, The Son of Godzilla. Liefhebbers van oude televisieseries, klassieke cartoons en films uit de zwart-witte oudheid moeten beslist een bezoek brengen aan LiveTelevision.com. De site heeft een grote selectie videofragmenten die allemaal te bekijken zijn in Real-formaat. De rubriek `This Day in Hollywood History' beschrijft dagelijks een historisch feit uit de filmgeschiedenis. Op 13 maart 1950 bijvoorbeeld, verscheen de befaamde kalender met foto's van Marilyn Monroe, naakt liggend op rood fluweel. Verder een videokalender en een `toon test' voor iedereen die zijn kennis van tekenfilms wil toetsen. Het versturen van een ansichtkaart met videofragment behoort ook tot de mogelijkheden.

www.liketelevision.com

Boekenweek

,,Professor Malik Solanka, ideeënhistoricus in ruste, heetgebakerd poppenmaker en sinds zijn recente vijfenvijftigste verjaardag uit eigen (veel gekritiseerde) verkiezing celibatair en solitair, bereikte zijn zilveren jaren in een gouden eeuw.'' Zo begint Salman Rushdie zijn roman Woede, het nieuwe Boekenweekgeschenk. De eerste pagina's zijn te lezen op de site van de Boekenweek 2001, die nog tot en met 24 maart duurt. Het thema is `Het land van herkomst; schrijven tussen twee culturen'. De website geeft tevens een voorproefje van het Boekenweekessay `Een beer in een bontjas', geschreven door Hafid Bouazza. Verder verschaft Boekenweek.nl meer informatie over de organisator, de Stichting voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek (CPNB) en een overzicht van diverse activiteiten in het kader van de Boekenweek. Een helder interactief kaartje biedt uitkomst.

www.boekenweek.nl

Vegatopia

Het beste alternatief voor vlees is volgens de bezoekers van Vegatopia de vleesvrije braadworst met de welluidende naam Sanvian. De `worst' staat op nummer 1 in de Burger Top-10 van Vegatopia, website voor vegetariërs. Iedereen die genoeg heeft van vlees in deze tijden van BSE, varkenspest en mond- en klauwzeer vindt op de site een lange lijst recepten met tofu, tempeh, quorn en andere vleesvervangers. Daarnaast biedt de site relevante nieuwsberichten, de mogelijkheid om vegetarische e-cards te versturen en een handleiding voor beginners in de wereld van eten zonder vlees en vis.

www.vegatopia.com

Laurens Janszoon Coster

Wat in 1995 begon met een pagina over Vondel met wat korte gedichten en de Gijsbrecht van Amstel, een pagina over Multatuli en een bloemlezing van twintig gedichten, is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijk overzicht van klassieke Nederlandstalige literatuur. Het Project Laurens Janszoon Coster is volgens de makers de grootste bibliotheek met klassieke Nederlandstalige literatuur in elektronische vorm. De bezoeker vindt er vele duizenden gedichten en vele tientallen toneelstukken, romans, essays en korte verhalen van Nederlandstalige auteurs. Daarnaast is er van iedere auteur een beknopte biografie en zijn er doorverwijzingen naar andere plaatsen op internet over Nederlanse literatuur. Het project, dat wordt beheerd door taalonderzoeker Marc van Oostendorp, draait grotendeels op vrijwilligers.

www.dds.nl/~ljcoster

Hotel Winston

Elke kamer in Hotel Winston in de Warmoesstraat in Amsterdam is een kunstwerk. Van de bruidssuite met kunst van Jan Maarten Voskuil tot en met de `Guest Room' die op bijzondere wijze is verfraaid door Pepe Smit. Natuurlijk is ook het toilet niet vergeten. In plaats van saaie witte tegeltjes, hangt ook hier kunst aan de muur. Hotel Winston noemt de wc zelfs de kleinste kunstgalerie van Nederland. Dit alles is te zien op de fraaie Winston-site. Onder het kopje Winston Culture geeft de homepage de achtergronden van alle kunstwerken in het hotel. Verder verwijst de pagina naar een aantal andere gelijkgestemde kunstgaleries. In de rubriek Winston Kingdom vindt de bezoeker meer informatie over de feesten die in het hotel in de Warmoesstraat worden georganiseerd. Winston Community tot slot is het interactieve deel van de website. Ofwel `Be part of the Art'.

www.winston.nl

Sakkara

Eind februari hebben archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden in een Oud-Egyptisch grafveld nabij Sakkara (of Saqqara) het graf opgegraven van een opperpriester uit de tijd van farao Achnaton (1353-1336 v. Chr). Het graf is het oudste dat toe nu toe door de Leidse archeologen is aangetroffen. `The Ancient Egypt Site' van de Belgische egyptoloog Jacques Kinnaer geeft uitgebreide achtergronden over de plaats waar de Leidse onderzoekers hun opgravingen hebben gedaan. Bijvoorbeeld over de bekende trappenpiramide van Djoser. Verder op de site: de geschiedenis van het oude Egypte, de taal van de oude Egyptenaren, het oude Egypte van A tot Z en verwijzingen naar literatuur en websites.

www.geocities.com/amenhotep.geo/topo/saqqara

    • Jan Benjamin